Jak funguje film, si můžete vyzkoušet ve filmovém muzeu NaFilm v Mozarteu 1/3

První české filmové muzeum zahájilo provoz začátkem ledna tohoto roku ve Františkánské zahradě, v budově Mozartea od architekta Jana Kotěry. NaFilm je výsledkem pětiletého snažení dvou studentek filmové vědy a jejich přátel.

Terezie Křížkovská a Adéla Mrázová se rozhodly přiblížit fascinující svět filmu zábavnou a interaktivní formou, aby se dospělí i děti poučili a zároveň pobavili.

Expozice začíná laboratoří vědce J.E.Purkyně. Jeho pokusy se zrakem si mohou návštěvníci muzea sami vyzkoušet. „Je možné přímo zvednout sluchátko, s Purkyněm se spojit a on vám ty experimenty rozjede a představí, co všechno je možné ještě pouhým okem sledovat,“ vysvětluje Terezie Křížkovská.

Mimo jiné návštěvníci v muzeu najdou například laternu magiku, nebo klasickou 35mm promítačku na kliku, ze které je možné si postaru promítnout film z pásu.  Součástí muzea je ukázka virtuální reality nebo ruchové studio, kde je možné si po vzoru světoznámých „brunclíků“, mistrů ruchu z Barrandova, vytvořit vlastní zvukovou nahrávku. V závěru návštěvy si každý může natočit svůj animovaný film, který si z muzea odnesete domů.

„Všechny exponáty, jsou originály, které si sami vyrábíme a není možné je nikde jinde najít. Je pro nás důležité, aby každý, kdo sem přijde, si na ně mohl sáhnout, vyzkoušel si je a díky nabyté zkušenosti přicházel na to, jak film funguje,“ doplňuje Terezie Křížkovská.

Spustit audio