Jak dostupné je vlastní bydlení? Stále méně. Rostou ceny nemovitostí i úrokové sazby hypoték

20. červenec 2021

Nové bydlení se v Česku stává stále nedostupnějším. Ceny nemovitostí dál rostou, stejně tak i úrokové sazby hypoték. V červnu je zvýšila většina bank. Výstavbu bytů i domů navíc prodražuje stavební materiál a práce řemeslníků.

Daniel si začal vyřizovat půjčku na výstavbu rodinného domu letos v dubnu. Banka mu přislíbila úrokovou sazbu těsně pod dvěma procenty, nakonec ale hypotéku zdražila. „Tuto sazbu banka nedodržela z důvodu přehlcení napříč trhem a byla mi nabídnuta nová, a to 2,15,“ svěřuje se Daniel.

Čtěte také

Drtivá většina aktuálně sjednaných půjček začíná právě dvojkou. Nad touto hranicí přitom byla průměrná úroková sazba naposledy loni v říjnu. „Hypotéky pod dvě procenta jsou téměř historií. Dostáváme se do limitních problémů. Rostou ceny materiálu a už skutečně hodně narostla cena nemovitostí,“ dodává ředitel makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Průměrná cena bytů vyskočila meziročně o víc než 700 tisíc korun. Podle portálu RealityČechy.cz v červnu dosahovala 3 350 000 korun.

V Praze je zdražování ještě významnější

Podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce patří tempo zdražování nemovitostí v Česku stále k nejvyšším v Evropské unii. „Jde o čtvrtý nejvyšší růst v Evropě. Pokud budeme srovnávat byty v Praze, tak to zdražení je ještě významnější – o víc než 20 %. Cena bytů za posledních pět let se v Praze zdvojnásobila. Problém nemovitostí v celém Česku je v tom, že je velmi malá nabídka a koronakrize ještě zvýšila výrazně poptávku,“ dodává Korec.

Češi totiž ve srovnání s jinými národy nemovitosti častěji chtějí vlastnit, než si je pronajímat. Podle posledního průzkumu společnosti EMA data v současnosti zvažuje koupi nemovitosti více než třetina oslovených lidí. „V České republice bydlí ve vlastním domě nebo bytu necelých 80 % obyvatel, zbylých 20 % si bydlení pronajímá,“ doplňuje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Podle Šedivého ale přibývá lidí, kteří na nové bydlení zkrátka nemají peníze. Pouští se proto do přestaveb nebo rekonstrukcí nebytových prostor – jako jsou třeba garáže. Tyto úpravy stále častěji financují třeba právě stavebním spořením nebo úvěrem. Zejména mladší generace pak hledá levnější bydlení mimo velká města.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.