Jak to chodí na místě činu? Knihy kriminalisty Davida Urbana vycházejí z praxe a reálných zkušeností

20. listopad 2021

Tento rok mu vyšly rovnou dvě knihy. Detektivní román Rozsudek smrti a Výjezdovka, což je série šesti kriminálních povídek. Nejen o knihách, o vraždách a o práci kriminalisty si s Davidem Urbanem povídala Lenka Vahalová.

David Urban pracuje u Policie České republiky jako člen výjezdové skupiny. „Ta se skládá většinou ze tří policistů, je to technik, vyšetřovatel, detektiv. Přijíždějí na místo činu a můžete je vidět třeba ve zprávách, u těch závažnějších skutků mají většinou takové ty bílé overaly. Jsou první na místě činu, zajišťují stopy, vyslýchají svědky, zjišťují, co se stalo. A podle toho se pak odvíjí další vyšetřování,“ upřesňuje.

Jako policista nastupoval hned po vojně, začínal u místního oddělení, později se přesunul na pátrání a posledních sedm let je u výjezdové skupiny. Díky 24 hodinovým službám má pak tři dny volna a čas na psaní. Nejdříve se účastnil literárních soutěží se sci-fi, fantasy a hororovými povídkami, nakonec přešel ke krimi žánru.

„Tohle jsem zjistil, že je pro mě prostě přirozenější. Nepotřebuji nic dohledávat, vím v podstatě všechno. U některých realističtějších příběhů používám spoustu věcí, které jsem sám zažil,“ dodává David Urban. Policejní zkušenost a opravdovou znalost postupů vyšetřování oceňují u jeho knih hlavně kolegové.

„U některých českých autorů mi vadí, že je vidět, že o tom nevědí vůbec nic. Docela mě irituje, když tam píšou nějaké postupy, ale policista ví, že tak to rozhodně není. Když to vyšetřuje novinář nebo třeba důchodkyně, tak to je naprosto nereálné,“ vysvětluje z pozice kriminalisty.

David Urban momentálně nezahálí a chystá další dvě knihy. První příběh se bude týkat pohřešovaných dětí, druhý bude o vyšetřování starých vražd, které jako vraždy zprvu nevypadaly.

Co všechno se děje po tom, když někdo oznámí na linku 158 zločin? Jaké případy se ho i po letech hodně dotýkají? A jak se změnila kriminalita během pandemie koronaviru? Poslechněte si v rozhovoru Lenky Vahalové s Davidem Urbanem.

autoři: Lenka Vahalová ,