Jak a od koho nakupuje pražský magistrát? Díky aplikaci jsou informace o veřejných zakázkách dostupné všem

11. únor 2022 10:36

V internetové aplikaci pražského magistrátu je nově možné zjistit podrobné informace o veřejných zakázkách úřadu i jeho příspěvkových organizací. Pokud vás například zajímá, která firma a za jakou cenu dodala třeba nová auta pro městskou policii nebo kolik stály ochranné obleky pro záchranáře, můžete se podívat přímo ze svého počítače nebo telefonu.

Čtěte také

Údaje jsou na městské datové platformě golemio.cz a zahrnují informace o všech veřejných zakázkách, které magistrát vypsal v hodnotě vyšší než 500 tisíc korun. Vyhledávat se dají podle jednotlivých odvětví nebo ceny. Najít se tak dají menší jako třeba nákup vybavení do sociálních zařízení, ale i velké soutěže dopravních staveb, které úřad vypisoval. To jsou informace dohledatelné už nějakou dobu, teď k nim nově přibyly údaje příspěvkových organizací.

Zajistit větší transparentnost

A ty chce magistrát dál využívat, vysvětluje radní pro transparentnost Adam Zábranský z Pirátů: „Velmi významná věc, kterou chystáme, je centrální nákup. Nyní, když máme data od příspěvkových organizací, víme, co soutěží a co je možné soutěžit centrálně. A tím zajistit úbytek administrativy a zároveň levnější služby a nákupy.“

Kromě nákupů pro strážníky nebo záchranáře jsou na platformě golemio.cz totiž údaje třeba o zakázkách pro Zoo Praha, Botanickou zahradu nebo zdravotnická a sociální zařízení a další instituce. Všechna data jsou navíc denně aktualizovaná. Magistrát plánuje transparentnost dál zvyšovat. „Cílem je nastavit systém, který povede k tomu, že zakázky nebudou získávat politici, jejich obchodní společnosti nebo jejich příbuzní,“ doplňuje Zábranský. V přípravě je pak taky mimo jiné metodika postupu u stavebních projektů, na základě které by se sjednotil postup jednotlivých odborů při řešení zakázek souvisejících s výstavbou.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio