Jachtař Michal Krysta: Na stavbě závodní lodi jsem pracoval téměř rok. Při závodě Transat jsem šestadvacet dní strávil bez komunikace s okolním světem

17. březen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je nadmíru všestranný sportovec Michal Krysta. Horolezení, paragliding, divoká voda a jachting. Všude tam je sedmatřicetiletý dobrodruh z Moravy jako doma. Jedním z jeho posledních velkých počinů je úspěšná účast na sólovém závodě přes Atlantik z Evropy do Karibiku. Adrenalinovou výzvu zvládl na vlastnoručně postavené plachetnici. Jak hodnotí svoje konečné druhé místo? Poslechněte si celý rozhovor s univerzálním sportovcem!

Posledním tvým větším počinem bylo v roce 2021 absolvování závodu Transat. Co to je za akci?

Zjednodušeně řečeno na velmi malých jachtách přeplouváme z Evropy do Karibiku. Akci absolvovalo šest lidí a vhledem k tomu, že se jednalo o novou lodní třídu, která se v té době nevyráběla, tak jedinou možností, jak se dostat na závod, bylo si loď vyrobit.

Jak dlouho trvala stavba závodní lodi?

Čtěte také

Jsem vděčný za to, že kolem sebe mám spoustu přátel, kteří se mnou strávili hodně času při náročné práci a určitě urychlili realizaci tohoto plánu. Samotná stavba trvala 10 měsíců, bylo to více než 1000 hodin práce, nepočítaje objednávání materiálu a hledání postupů.

Kolik dní jsi strávil na plavbě přes Atlantik?

Od startu do cíle to bylo celkem 26 dní, 12 hodin a 55 sekund. Vše jsem zvládl bez možnosti vnější komunikace či moderních technologií a nejhorší byly asi první dny, kdy si člověk zvyká na nové prostředí a na odloučení od rodiny. 

Jak je omezena komunikace s okolním světem během sólového závodu? Jak Krystu potrápilo počasí i psychika v blízkosti Kapverdských ostrovů? Poslechněte si celý rozhovor s českým jachtařem! 

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej
Spustit audio

Související