Izrael byl Íránem napaden a musí se velmi důrazně bránit. Nehledě na Bidenovu kritiku, myslí si amerikanista Klvaňa

16. duben 2024

Návštěva premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě je podle vysokoškolského pedagoga New York University v Praze Tomáše Klvani důležitá. „Na Bílý dům se stojí velká fronta, všichni se tam chtějí dostat. My nemáme ve světě úplně největší palebnou sílu ohledně ekonomiky, takže je dobré, že tam premiér přijel právě v tuto chvíli. A koneckonců je to plus, protože nám to umožňuje hrát v krizových momentech naší vlastní kartou, kterou naše vláda hraje docela dobře.“

„Tyto schůzky nejsou o politice, je to o česko-amerických vztazích, které je potřeba udržovat. A právě v tuto chvíli mohou naše vztahy ovlivňovat politiku obou zemí, a to dokonce Spojených států, zejména s ohledem na Ukrajinu, méně samozřejmě s ohledem na Izrael,“ doplňuje amerikanista Klvaňa v Osobnosti Plus.

Izrael vs. Írán

Spojené státy mají důležitou roli i v nejnovějším konfliktu mezi Íránem a Izraelem. Joe Biden se teď ale velmi snaží izraelské vládě rozmluvit odvetný útok na Írán.

„Americký prezident si uvědomuje, že situace na Blízkém východě je hřiště, kde hrát nechce. V nadcházejících prezidentských volbách tím totiž může jen ztratit. Pokud se mu podaří udržet alespoň remízu – i to pro něj bude úspěch,“ myslí si Klvaňa.

Čtěte také

Biden je podle něj totiž pod velkým tlakem levého křídla vlastní Demokratické strany, aby konečně „něco udělal“ s konfliktem v Gaze. Má se také podle nich jasně postavit proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

„A představte si radikální levici na amerických univerzitách, která obrazně řečeno ,fandí‘ Hamásu. Co by asi dělala, kdyby došlo k úplně otevřenému konfliktu, třeba i k válce mezi Izraelem a Íránem? Dovedete si představit, že by byli alespoň neutrální? Nebo že by podporovali Izrael? Já si to představit nedovedu a prezident se toho také bojí. Proto do jeho postoje zasahují politická hlediska.“

„Což je velká chyba, protože Izrael byl napaden. Izrael se musí nějakým způsobem velmi důrazně bránit. Netanjahu velmi správně odmítl kritiku ze strany Bidena a řekl, že Izrael si počká a jeho odveta bude podle jeho vlastního uvážení tehdy, až se rozhodne,“ připomíná pedagog a znalec dění ve Spojených státech.

Izrael se musí bránit

A podle Klvani nepůjde ani o „formální“ odvetu.

„Už z historie víme, jakým způsobem se dovede v těchto situacích Izrael bránit. A nebude to formalita ani z toho pohledu, že například Spojené státy za Donalda Trumpa dokázaly zlikvidovat generála Kásima Sulejmáního, což byl velitel speciálních jednotek íránských revolučních gard. To jsou velmi důležité kroky,“ dodává s tím, že se izraelské tajné službě také už podařilo zlikvidovat íránské jaderné fyziky, kteří pracovali na tajném jaderném programu.

Čtěte také

„Íránské vedení je sice teokratické, ale v posledních několika letech je i velmi pragmatické. Například po zabití Sulejmáního se tady všichni báli, že dojde k eskalaci konfliktu – a k ničemu nedošlo. Íránci si velmi rozmyslí, jestli půjdou do otevřeného konfliktu s Izraelem. A také jsou si celkem dobře vědomi, že izraelská armáda je daleko silnější.“

Izrael má za sebou totiž silné spojence, hlavně ty americké. „Do izraelského vojenského rozpočtu každý rok plyne nějakých 3,8 miliardy dolarů, z toho asi 500 milionů na Iron Dome, což je izraelská protiraketová obrana. Další 3,3 miliardy dolarů jde zejména na technologickou pomoc. To je docela solidní pomoc, pokud si uvědomíme, že každoročně je rozpočet izraelských obranných jednotek zhruba 20 miliard dolarů.“

„Navíc pomoc, která je dnes v Kongresu zablokovaná především kvůli Ukrajině, má v sobě složku 18 miliard pro Izrael a další peníze jsou určeny pro Tchaj-wan. Pomoc ze strany Spojených států je tak opravdu významná a masivní,“ shrnuje Klvaňa.

Trump by teď byl lepší

A i kdyby v podzimních prezidentských volbách zvítězil Donald Trump, pomoc Izraeli by určitě zachoval i on.

Čtěte také

„Možná by ji dokonce i zvýšil. Protože to je jedna věc, na které se Trump i Biden věcně shodnou. Ano, rétoricky samozřejmě Trump bude Bidena napadat, bude říkat, že to je slabý prezident a že by se za něj nikdy nic takového nestalo. Ale minimálně ve střednědobém nebo možná krátkodobém ohledu by Trump byl pro současnou vládu v Izraeli lepší, než je teď Biden,“ uzavírá amerikanista.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související