Ivan Mládek a jeho "sebrané hudební spisy"

14. březen 2012

Ve středu 7. března byl hodinu před půlnocí hostem moderátora Miloše Skalky skladatel, textař, zpěvák, hráč na banjo a kazoo, komik, výtvarník, humorista a vynálezce IVAN MLÁDEK. Hlavním důvodem Mládkovy návštěvy studia Nočního proudu byly jeho „sebrané hudební spisy“, tedy velice reprezentativní trojcédéčko 81 nahrávek, které vyšlo k jeho nedávným 70. narozeninám.

Ivan Mládek (narozen 7. února 1942 v Praze) se v dětství učil hrát na housle a později na kytaru, to když propadl romantice trampských písní. Během studií na průmyslové škole hrál v amatérských dixielandových skupinách a poté, co v polovině 60. let promoval na Vysoké škole ekonomické, kde získal inženýrský titul, začal veřejně vystupovat s jazzovými a countryovými kapelami jako jsou Storyville Jazz, K.T.O., White Stars či Mustangové. Na počátku 70. let pak sestavil vlastní skupinu Banjo Band, ve které hraje na tenorové banjo a od roku 1972 také zpívá.

Ivan Mládek je autorem více než čtyř stovek písní, kromě muziky a textů píše humoristické povídky, recesistické pohádky a scénáře, kreslí humorné obrázky a vtipy, na televizní obrazovku přivedl zábavné pořady jako Čundrcountry show, Country estráda či sitcom Cyránův ostrov.

Kolekce 3CD v mnoha ohledech nedostižného písňového humoru Ivana Mládka nazvaná Jožin z bažin a dalších 80 písní je zábavnou procházkou všemi fázemi jeho hudebního vývoje, od swingujících začátků přes absolutní (i mezinárodní) hitovost až po zcela spolehlivou účinnost písní současných.

Ivan Mládek a Banjo Band; Jožin z bažin a dalších 80 písní

Mládkův osobní výběr repertoáru je s typickou nadsázkou rozdělen do tří částí: na písně, které umí nazpaměť, na ty, které si matně pamatuje, a na třetím CD najdeme sestavu skladeb, o kterých už prý ani netuší, zda jsou vůbec jeho. Věřit mu ale moc nesmíte, protože celý komplet je bohatě zaplněn od začátku (Jožin z bažin) do konce (Aerobic) jednou slavnou či přinejmenším zcela povědomou melodií za druhou.

V bookletu tohoto kompletu se Ivan Mládek ohlíží za všemi muzikanty, se kterými kdy hrál a vzpomíná na ty, kteří již působí v nějaké nebeské kapele. Navíc graficky zdůrazňuje hráče, kteří ještě mají všechny své vlastní orgány (včetně zubů).

Tradičně ironicky vtipné, jazykově vynalézavé, hravé a hudebně nostalgické, ale ve všech případech spolehlivě dobrou náladu vyvolávající jsou všechny ty písničky o Dášách, Lindách, Máňách, skalách, medvědech, jezech, křečcích, Prčicích, rychlících, kredencích, děvčatech, Praze, Brně, zkratkách, Třebáni (Hlásné), Láďovi, saku či Lulu z Honolulu. Prostě je to všechno ňu, ňu, ňu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.