Ivan Hlas, hudebník z Hanspaulky

22. únor 2012

V středečním Nočním proudu moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl zpěvák, kytarista, skladatel a vyhledávaný textař IVAN HLAS. Hudebník, jehož začátky jsou zcela neodmyslitelně spjaty s pražskou čtvrtí Hanspaulka.

Ivan Hlas (narozen 10. května 1954 v Praze) absolvoval v roce 1972 knihkupeckou školu a od té doby prošel mnoha zaměstnáními – kromě toho, že se nějaký čas živil jako knihkupec, pracoval coby kulisák, zelinář, dělník na lepičce, poštovní doručovatel, topič, závozník a odečítač vodoměrů.

S muzikou začínal jako folkový zpěvák na Hanspaulce v těsném spojení s dalšími místními muzikanty (mj. Bluesberry a YoYo Band). V polovině 70. let založil společně s Ondřejem Hejmou bluesovou skupinu Žízeň, pro kterou napsal jednu ze svých nejznámějších skladeb (Miláčku, vrať se).

Ve vrcholném období takzvané Hanspaulské bluesové scény, tedy na konci 7. dekády minulého století, vedl znovu s Ondřejem Hejmou skupinu Žlutý pes, která se v roce 1980 přejmenovala na Tomahawk (a ještě později na Hudebně-zábavnou skupinu Ondřeje Hejmy). V té době však Ivan Hlas už současně vystupoval jako sólista a psal pro další spřátelené skupiny.

Od roku 1982 stál Ivan Hlas v čele skupiny Navi Papaya, s jejímiž členy založil o rok později kapelu Ivan Hlas a Nahlas. Po počátečním bluesovém období zkoušel Ivan Hlas rozšířit svou tvorbu také o jiné hudební podněty (v roce 1979 napsal společně s Hejmou první české reggae).

Pro Hlasovy písně je charakteristický smysl pro výrazné melodie, ve kterých se pojí syrové rhythm and blues s lidovou písničkářskou tradicí, která v polovině 80. let výrazně potlačila někdejší fandovský bluesový purismus. Ústředním tématem písní Ivana Hlase je otázka milostných vztahů, rozchodů a především nedorozumění mezi partnery.

V roce 1986 se Ivan Hlas vydal na dráhu profesionálního hudebníka na volné noze, když o rok dříve získal interpretační cenu na Vokalíze. V roce 1993 se stal rozhodnutím členů Akademie populární hudby Zpěvákem roku, získal i českou Gramy za počin roku a v témže roce převzal Českého lva za hudbu k filmu režiséra Jana Hřebejka Šakalí léta.

Krédem Ivana Hlase je rčení Silný je nejsilnější sám (Schiller). A jako svůj zájem – kromě hudby – uvádí: Povídat si s lidmi, kteří zůstali dětmi.

Mezi největší hity v repertoáru Ivana Hlase patří (kromě už uvedené skladby Miláčku, vrať se) namátkou písničky Aranka umí hula hop, Karlín, Na kolena, Krásnej den, Malagelo, Až přelezem plot, Krej mi záda, Marie K. či Marie, dej mi čaj.

Ivan Hlas je také autorem plus minus stovky textů pro své hudební kolegy. Jedním z těch nejznámějších jsou slova k melodii Michala Pavlíčka Země vzdálená, životní hit rockové formace BSP (Ota Balage-Kamil Střihavka-Michal Pavlíček).

Na sklonku minulého roku pokřtil Ivan Hlas v Malostranské besedě DVD nazvané Ivan Hlas Trio – Koncert. I o něm byla samozřejmě ve středečním Nočním proudu řeč.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.