Inscenace Kabaret Winton ukazuje příběh zachráněných židovských dětí. Do svého repertoáru ji zařadilo Švandovo divadlo

24. říjen 2022 08:50

Kabaret Winton, tak se jmenuje nová hra smíchovského Švandova divadla. Divadelní ztvárnění záchrany židovských dětí Britem Nicholasem Wintonem se soustředí na příběh dvou sester a na jejich rozdílné osudy. Jednu z hlavních rolí ztvárnil Miroslav Hanuš.

Příběh záchrany židovských dětí se představí publiku v netradičním kabaretním žánru – se zpěvem, tancem, stepem i podmanivou živou hudbou přímo na scéně.

„Neznamená to, že tam děláme nějaké veselé legrace, aby někdo nebyl zmatený. Kabaret může vypadat všelijak. U nás se to odehrává v hotelu Šroubek, dnes Hotel Evropa na Václavském náměstí, kde se v té době koncentroval svět všeho – umění, obchodu, podsvětí. A tam se setkávají všechny osudy. Je tam kabaretiér, který se tam pohybuje jako takový malý ďábel,“ popisuje svou postavu Miroslav Hanuš.

Představení vypráví o dvou sestrách ze židovské rodiny, starší Ester unikla v roce 1939 z okupovaného Československa díky pomoci Nicholase Wintona a jeho spolupracovníků.

Když se v lednu 1989 Ester už coby starší dáma do své vlasti vrací hledat ztracená rodinná pouta, ubytuje se v poněkud zašlém Grandhotelu Evropa, v předválečném období známém jako elegantní hotel Šroubek. Právě zde, v soukromém apartmá, zřídil Nicholas Winton svoji pražskou kancelář, odkud se svými kolegy organizoval první záchranné operace.

Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, umělecký šéf smíchovské scény, který inscenaci zároveň režíruje.

„Martin Františák je básník a dělá básnivé divadlo, je to o vážném tématu, je v tom i humor, je to přístupná věc. Tou postavou kabaretiéra se to samozřejmě rozšiřuje. Je v tom optimismus, což v dnešní době je na místě,“ dodává Hanuš.

Poslechněte si celý rozhovor s Miroslavem Hanušem.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související