Inflagranti přistiženy v Nočním proudu

24. říjen 2012

V čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta - v tomto případě studiové hosty. Pozvání k nočnímu proudění totiž tentokrát přijaly členky instrumentálního tria INFLAGRANTI, které se co nevidět vydají na první vánoční turné. Na sérii vánočních koncertů s nimi vystoupí jako specielní host frontman skupiny Kabát a muzikálový herec Josef Vojtek.

Kdo tvoří trio Inflagranti? Markéta Muzikářová (první housle), Kateřina Lískovcová (druhé housle) a Iris Morisáková (violoncello). Na koncertním turné trojici kromě Pepy Vojtka podpoří rovněž doprovodná kapela ve složení Ondřej Valenta (klávesy), Michael Šporcl (kytara), Tomáš Otevřel (basová kytara) a Marek Fryčák (bicí).

Nápad založit kapelu, která by používala klasické smyčcové nástroje v elektrické podobě a kombinovala klasickou a moderní hudbu, dostala houslistka Markéta Muzikářová někdy v roce 2002, kdy se svým klasickým smyčcovým kvartetem HarmOny koncertovala na turné Rýmování o životě (hosty tehdy byli mimo jiné Lucie Bílá, Hana Hegerová a Jaromír Nohavica). Tady potkala rovněž Petra Maláska a pod dojmem spolupráce s jeho kapelou začala uvažovat o modernizaci svého kvarteta. Inflagranti pak založila v roce 2004 a hned na jaře příštího roku vydal soubor pilotní singl, který na začátku léta 2005 následovalo debutové album Rockmantica (Universal Music).

Dívčí instrumentální trio představilo své nahrávky v několika TV pořadech (mj. Pomozte dětem, Ceny TýTý, Zlatá hokejka, Kapka naděje, Miss Junior, Auto roku a Abeceda hvězd) a vystupovalo na významných českých koncertních pódiích republiky, jakými jsou pražské scény O2 Aréna, Sazka Aréna, Průmyslový palác, Lucerna, Obecní dům, Veletržní palác, brněnské Bobby Centrum či liberecká Tip Sport Aréna.

Druhé album skupiny nazvané Inflagranti Music vzniklo ve studiu skladatele a producenta Ondřeje Soukupa a vyšlo na jaře roku 2009. Mezi nahrávkami je i působivá smyčcová verze legendárního hitu skupiny švédské skupiny Europe (The Final Countdown), stejně jako efektní „techno“ úprava Offenbachova Čardáše, kterou skupina s úspěchem představila na několika koncertech a v televizních přenosech (Zlatá hokejka, Kapka naděje). Mezi moderními úpravami slavných melodií jsou dále například skladby Bizetovy, Bachovy, Čajkovského, Beethovenovy, Dvořákovy či Smetanovy.

V roce 2010 vyšel na DVD záznam koncertu Inflagranti s doprovodnou kapelou na jevišti pražského divadla Palace. Tam si tehdy dívky přizvaly jako hosty Petra Muka a Petra Bendeho a za úspěšný prodej převzaly v krátké době Zlatou desku. V loňském roce pak vyšlo v pořadí třetí CD souboru, tentokrát vánoční kolekce Christmas Symphony.

Repertoár nadcházejícího koncertního turné budou tvořit především skladby z loňského vánočního disku, chybět ale nebudou ani novinky. A jak se dostal na koncertní turné dívčího smyčcového tria Josef Vojtek?

Přizvat Pepu Vojtka jako hosta na naše vánoční turné byl můj nápad,“ vysvětluje houslistka a umělecká vedoucí tria Inflagranti Markéta Muzikářová. „Jednak se mi moc líbí jeho zpěv a celkový projev. Jednak je Kabát moje oblíbená kapela - poslouchám ji léta a z padesáti procent za to může právě Pepův zpěv. Když jsem ho pak viděla a slyšela zpívat v muzikálu, zaujalo mě, jak široký má výrazový rejstřík. Tak mě napadlo, že bychom to spojení se smyčci mohli zkusit. Moc mě zajímá, jak to nakonec všechno dopadne!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka