I Radotín má čím přispět do mlýna

Jak do Radotína? Ideálně vlakem. A tak na Smíchově nastoupím a najednou mám pocit, jako bych si uprostřed pracovního týdne udělala malý výlet. Dívám se z okénka na Barrandov a na Chuchli. Neuběhne ani 10 minut a jsem na místě. Na náměstí sv. Petra a Pavla na mě čeká Petr Binhack, radní pro kulturu a volný čas Prahy 16.

„Představte si, že tohle náměstíčko donedávna nemělo jméno a bylo součástí ulice Václava Balého,“ říká a ukazuje na pár kroků od nás stojící kostel sv. Petra a Pavla: "O nejstarším vzhledu kostela nic nevíme. Z původní stavby zbyl pouze malý presbytář, ale jeho vzhled současné renesanční podobě neodpovídá. Nynější kostel byl vybudován v první polovině 18. století, ještě před zrušením zbraslavského kláštera.“

Vyprávím panu Binhackovi, že po cestě od vlaku, kolem Berounky, jsem potkala partu kachen. Šly mi vstříc, já jim nerozuměla, ale možná chtěly naznačit, abych si všimla domku převozníka. „Minula jste ho po levé straně,“ vysvětluje Petr Binhack. „Několik set let tady byl přívoz. A poslední převozník, toho ještě pamatuju, nějaký pan Rakušan. Obdivoval jsem ten neskutečný fortel, s jakým převážel lidi i auta!“

Místo u Berounky jsme opustili, prohlédli si budovy školy, říční lázně, nejstarší radotínské budovy a hodně jsme si povídali o mlýnech na Radotínském potoce. Kdysi jich tu stávalo 22. První dva (číslováno od pramene) byly parní. Mlýn Václava Klatovského v Úhonicích, asi 1 km od pramene, založený roku 1907. Ve mlýně se mlelo 40 let. A mlýn Valnohův v Nučici. Byl postaven v letech první republiky a pekl se tam výborný chléb.

Hadrový Mlýn v roce 1910

Posledním mlýnem na Radotínském potoce byl Dolejší mlýn, Šnajberkův. Existoval už v době předhusitské a v záznamech se vyskytuje, stejně jako prostřední mlýn, od roku 1432.

Více o Praze 16 se dozvíte ze seriálu Prahou křížem krážem, který jsme vysílali v týdnu od 9. do 15. června. Poslechněte si z našeho iRadia.

Spustit audio