Hygienici zveřejnili koronavirový semafor. Většina nakažených připadá na Prahu a Moravskoslezsko

3. srpen 2020

V Česku nejsou okresy s horší epidemickou situací nákazy covidem-19 než stupeň 1 označený zeleně, těch je devět. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemiologické situace.

„V tomto týdnu (24.7.-31.7., pozn. red.) je situace relativně klidná. Ohniska jsou ve stupni jedna, tedy bez komunitního přenosu. Praha a Moravskoslezský kraj se pohybují na hraně mezi stupni jedna a dva,“ řekla pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Praha je na prvním českém semaforu v zelené zóně. Pomyslně si tak polepšila oproti minulému týdnu, kdy ministerstvo prezentovalo zkušební mapku Česka, na které bylo hlavní města zařazeno do žlutého stupně. „Praha jako obrovská aglomerace je místem, kde výskyt viru bude vyšší než v ostatních částech země. Jakmile to klimatické podmínky dovolí, obnovíme nošení roušek i v ostatních prostředcích městské hromadné dopravy. Od začátku března nebylo jediného dne, kdy by byl přírůstek nulový. S vypětím všech sil se dostáváme pod 20 procent případů s neznámým zdrojem infekce. Případy tu jsou a budou nadále, a situaci ovlivní především to, jak se budeme chovat,“ řekla Zdeňka Jágrová, která apelovala na to, aby pro Prahu platily lehce jiné podmínky než pro menší města.

Koronavirový semafor pro Českou republiku.

Ohnisko v Techtle Mechtle

„Klastr Techtle Mechtle se stále došetřuje, nyní se pohybuje kolem 219 lidí a stále se došetřuje. Je tak možné, že případů přibyde. Zodpovědnost za své zdraví si neseme všichni sami a tím, že sdílím alkohol v klubu s dalšími, zvyšuje riziko nakažení. Velké množství mladých lidí se nakazilo v klastru kempu hokejového klubu Slavia. Neznamenají ale zásah do zdravotního systému,“ řekla Rážová k takzvaným clusterům, tedy místům lokálního výskytu.

autoři: jp , zit , aku | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio