Hvězda z křídel utkaná, audiokniha pro děti i dospělé. Slova válka, voják, nacista či Žid nezazní

8. duben 2024

Představíme vám dramatika, scenáristu a také nadšeného ochotníka Štěpána Haka, který pochází z Rohoznice na Jičínsku a žije v Tetíně nedaleko Miletína. Píše divadelní hry, podle jeho scénářů vznikl i film nebo některé díly oblíbených televizních seriálů. A teď je na světě úplně nová audiokniha nejen pro děti, kterou vám spolu představíme.

Představte nám svoji audioknížku. Musím říct, že je nádherná, je to vlastně dřevěná hvězda, která vůbec nevypadá, že jde o audioknihu. Jak to funguje?
Abychom to dokázali poplatit, tak jsme museli sponzorům a předplatitelům nabídnou něco fyzického a zajímavého. Protože firmy nám říkaly, my vám na to přispějeme, ale posílat e-mailem audioknihu úplně není dobrý nápad, protože mailů dnes chodí tisíce. Tak jsme přišli s tímto krásným nápadem, kdy hvězda a to vše okolo je fyzické a je to pěkný dárek. Dokonce mi chodily na Vánoce i fotografie, jak to lidé měli pověšené na vánočním stromku.

Štěpán Hak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Příběh se jmenuje Hvězda z křídel utkaná, proto tedy ta dřevěná vyřezávaná hvězda. Ta má ovšem z druhé strany QR kód.
Díky QR kódu se lidé přes chytrý telefon nebo jakékoliv chytré zařízení dostanou na webové stránky a z těch si celou audioknihu stáhnou do svého zařízení. Já jsem tedy ještě z generace, kdy se vše poslouchalo na počítači, ale dnes už je to všechno na mobilu. I děti to poslouchají na mobilu, doba se prostě změnila.

Příběh je vyprávěný z pozice malého pětiletého kluka. Takže dítě vnímá úplně jiný příběh než dospělý, který zná dobový kontext.
Štěpán Hak, dramatik, scenárista a ochotník

Děj vaší audioknihy se prý odehrává u vás na Miletínsku kolem roku 1944.
Je to přesně tak, odehrává se tam příběh, řekněme, v babím létě 1944 a překlenuje se až do roku 1945. Každopádně tato věc je posluchače potažmo čtenáře skrytá, protože příběh je vyprávěný z pozice malého pětiletého kluka. Aby se to dalo pouštět i dětem, které vůbec nepoznají, že se to odehrává ve válečném období. Protože tam slovo válka, voják, nacista, Žid atd. vůbec nepadne. Na druhou stranu dospělý posluchač, který zná kontext, tak si odnáší úplně jiný příběh. A to byl záměr. Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Protože jedna věc je záměr, ale druhá potom, jestli to tak čtenář pochopí. A musím říct, že třeba kamarádka, která slyšela tu audioknihu jako první, měla potřebu to dítěti vysvětlovat. Ovšem dítě to nechtělo slyšet. Bylo nadšené z toho příběhu, mělo svoji pohádku a ten dospělý to prostě trošku kazil.

Čtěte také

Ale dospělák si v tom zase najde něco jiného.
Dítě si v tom najde podle mě vyprávění o tom, jak malý kluk najde v lese vílu, dobře se o ni postará a ona se mu odvděčí. Zatímco dospělý tam, podle mě, uvidí něco o dětství a rodičovství. Ale tam jsem zjistil, že spoustu věcí máme my lidé z dětství společných. To, jak vnímáme ten svět, jak vnímá rodiče a prarodiče, jak vnímáme drobnosti. A to už často ten dospělák ztratil a naopak zaměřil na to, že se to odehrává v určitém období, kdy pokud lidé koukali na hvězdy, tak si rozhodně nešeptali, něco si přej.

Proč není klasická papírová knížka, ale jen audiokniha? Proč si to nemůžu přečíst?
Přečíst si ho můžete, když vám pošlu text v PDF do e-mailu. Ale to není ono. Když jsem ten příběh dopsal, začal jsem přemýšlet, jakým způsobem to budeme řešit a vyrábět. Tak jsem zjistil, že papír zdražil asi o trojnásobek, než když jsme vydávali moji první knížku.

Tak jsem nad tím dumal, až jsem se jednou potkal asi po roce a půl na pivu s kamarádem, hercem Ivanem Jiříkem, který knížku četl, a on se zeptal, kdy budeme dělat audioknihu? Pak bylo famózní jej sledovat, protože on dělá asi 40 let dabing a zatímco já se tady u mikrofonu potím jak dveře od chlíva, Ivan byl u toho ještě schopen hrát, soustředit se, ptát se mě, jak to má přečíst. Takže tam byla i ta pokora. Tedy knížka sice nevznikla, ale možná vznikne, uvidíme podle zájmu. Na druhou stranu vzniklo něco, co mě fakt bavilo dělat.

Vyprávění bylo děláno přesně pro audioknížku. Ichforma tomu sedí, protože posloucháte příběh, který vám někdo šeptá do ouška.
Štěpán Hak, dramatik, scenárista a ochotník

Vaše skutečná první knížka má název Honzíkova cesta světem.
To byl ještě levný papír. Ta knížka je hezká díky tomu, že ji ilustrovala kamarádka Alča Kubínová. Když jsem viděl obrázky, který mi tam vytvořila, tak jsem zase věděl, že knížku musím vydat papírově, protože je to moc hezké. Každopádně byla vydaná v covidovém období, kdy se mi narodily děti a byli jsme zavřeni doma. Nebylo co dělat, natož abychom chodili do divadla nebo se někde scházeli. Tak jsem si usmyslel, že zkusím vydat knihu, což se podařilo. Knížka je na světě, neměla vůbec žádné ambice, ale o to jsem byl raději, když mi kamarádi posílají snímky, že ji mají jejich děti ve čtenářských denících. Já jsem ale spíše autor, který se zaměřuje na divadlo nebo film.

Hvězda z křídel utkaná Štěpána Haka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ovšem knížka Hvězda z křídel utkaná mi úplně přirostla k srdci. Knížka je super vyjadřovací prostředek a to vyprávění bylo děláno přesně pro audioknížku. Je to ichforma a úplně jiný zážitek. Ichforma tomu sedí, protože posloucháte příběh, který vám někdo přímo šeptá do ouška.

Čtěte také

Napsal jste také scénáře k několika dílům některých seriálů.
Pracoval jsem na Modrém kódu, na Ohnivém kuřeti. Byla to zajímavá zkušenost, nahlédnout do kuchyně, jak vzniká seriál, který je přesně daný, má několik desítek dílů, pracuje na tom spousta lidí, nejen tvůrčí tým, co dělá scénáře, ale i tým, který potom natáčí. Víte, že se nesmíte zastavit, scénáře musí být dodané v termínu, všichni na ně čekají. Takže bylo zajímavé pracovat pod tím tlakem, byla to dobrá škola.

Co popřejeme audioknize Hvězda z křídel utkaná?
Kdo si napíše přes mé facebookové stránky, tak může audioknihu dostat v tomto fyzickém balení. Jinak ji máme i na Audiolibrix.cz, tam je to klasická audiokniha, kterou si člověk stáhne do nějakého svého zařízení. Ale už je to tedy bez hvězdičky.

Štěpán Hak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak jí popřejeme, ať svítí, ať září, ať se lidem líbí. Štěpán Hak, regionální dramatik, scenárista a nadšený ochotník z Tetína nedaleko Miletína, byl naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.