Hrad a zámek v Bečově nad Teplou vydal další tajemství

24. listopad 2014

Státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou na Karlovarsku v těchto dnech vydal další historická svědectví. Archeologové při opravách hradu objevili místa, kam poslední majitelé sídla, potomci šlechtického rodu Beaufortů po válce schovali cenné předměty.

Archeologové objevili stříbrné mince z konce 16. století a láhve archivního vína z 19. století. Tři plné a jedna poškozená láhev jsou totožné s láhvemi vína a koňaku, jež členové rodu Beaufort - Spontini schovali na konci druhé světové války spolu se vzácným románským relikviářem sv. Maura v kapli. Hodnota těchto archivních vín se pohybuje v řádech desítek tisíc korun a má nedocenitelný sběratelský význam.

Předměty budou, stejně jako vína nalezená v roce 1985, zaevidovány a zapsány do mobiliárního fondu. Budou umístěny ve speciálním depozitáři a dostane se jim péče specialistů na potravinářskou chemii. Mince budou odborně ošetřeny restaurátorem kovů.

V posledních letech Bečov odhaluje postupně svá tajemství. V letech 2006 až 2007 tu byla při archeologickém výzkumu odhalena téměř kompletní lidská kostra asi dvacetiletého muže z let 1454 až 1642. Mezi další patří rovněž poutnický odznak z Cách z období let 1350 až 1400. Zatím poslední nečekaný objev z roku 2008 představovala osobní korespondence, fotografie a další drobné předměty z majetku vévody Heinricha Beaufort - Spontina, uložená ve skryté schránce dřevěné truhly.

Výběr ze zpracovaných archeologických nálezů bude po zpřístupnění hradu veřejnosti součástí budoucí expozice a speciálních programů Bečov cesta do středověku nebo Dobrodružství stavební historie.

Relikviář svatého Maura ze 13. století, který je po korunovačních klenotech považován za druhou nejvýznamnější českou památku, nalezli kriminalisté 5. listopadu 1985. Uschován byl pod dřevěnou podlahou kaple. Na stopu přivedl státní orgány o rok dříve americký obchodník Danny Douglas žijící v Německu, který nabídl čtvrt milionu dolarů za povolení vyvézt blíže neoznačený a ukrytý předmět, o kterém nemají příslušné úřady ani tušení.

Relikviář sv. Maura

Relikviář prošel od roku 1993 náročným restaurováním, které trvalo devět let. Od roku 2002 ho mohou obdivovat návštěvníci zámku v Bečově, stal se turistickým magnetem, jemuž vděčí za rozvoj nejenom zámecký areál, ale i město kolem něj. Od doby, kdy byl relikviář na zámek přivezen a zpřístupněn, stoupla jeho návštěvnost téměř dvojnásobně.

Spustit audio