Hostivařská přehrada má nový bezpečnostní přeliv. Vydrží i desetitisíciletou vodu

8. září 2023 14:00

Stavební práce na Hostivařské přehradě a jejím okolí jsou dokončené. Nový bezpečnostní přeliv na vodním díle zabrání v případě povodně nekontrolovanému přelivu hráze, odolá tak i desetitisícileté vodě. Upravený je také pravý břeh přehrady včetně cest a instalováno je nové osvětlení. Na slavnostním dokončení díla byl reportér Jakub Vik.

Území pod hrází Hostivařské přehrady je ochráněno před povodní. Postavený je nový bezpečnostní přeliv, skluz, vývar a odpadní koryto. Na koruně hráze je nový vlnolam a patní drén. Tato výpustná a přelivná zařízení jsou schopna převést tisíciletou vodu, označovanou jako návrhová povodeň s průtokem Q10 000. Stavební firma také upravila pravý břeh v blízkosti hráze, opravila cestu, instalovala nové osvětlení a zajistila svahy proti sesuvu.

„Přeliv u Hostivařské přehrady vnímám jako posílení bezpečnosti pro obyvatele této lokality. Bezpečnost Prahy a Pražanů je naší prioritou a toto je součástí této politiky,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda (za ODS).

Nový bezpečnostní přeliv Hostivařské přehrady - slavnostní dokončení stavby

Práce zhotovitel započal v srpnu 2021 a dokončil letos v červnu. „V rámci tohoto projektu byla naprosto zásadní pečlivá koordinace všech činností. Díky nasazení a spolupráci všech zúčastněných stran veškerá stavební činnost proběhla bez větších komplikací a vodní dílo Hostivař nyní dokáže Praze nabídnout nejen ochranu před případnými povodněmi, udržet zásoby vody a současně naplnit i rekreační využití,“ sdělil Roman Hek, ředitel společnosti SMP Vodohospodářské stavby ze Skupiny VINCI Construction CS.

autoři: Jakub Vik , JMys | zdroje: Magistrát hlavního města Prahy , SMP Vodohospodářské stavby
Spustit audio