Hory celého světa v Teplicích nad Metují. Rozhlasový přenos z mezinárodního horolezeckého festivalu

25. srpen 2023

V pátek 25. srpna 2023 jsme již tradičně připravili dopolední přímý přenos z Mezinárodního horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují. Lada Klokočníková a Jiří Kánský k mikrofonu pozvali špičkové české horolezce, ale i zahraniční hosty.

Mezinárodní horolezecký filmový festival má v Teplicích nad Metují na Náchodsku dlouholetou tradici a těší se velké oblibě, jak u českých tak zahraničních návštěvníků, kteří našli zalíbení v extrémních sportech, a to zejména v těch, které se provozují ve volné přírodě.

Čtěte také

Termín festivalu se postupem času ustálil na posledním srpnovém víkendu a dělá tak pomyslnou tečku za dvěma měsíci prázdnin.

V roce 1980 se uskutečnil nultý ročník přátelského setkání horolezců v Teplicích nad Metují. V té době nemohl jen tak „ kde kdo“ vycestovat za hranice našeho státu, a proto byly zkušenosti a zážitky z velehor z jiných zemí velmi cenné.

S integrací České republiky do mezinárodních struktur se začal podobnou cestou ubírat i Mezinárodní horolezecký filmový festival. V roce 2001 se stal členem sdružení příbuzných evropských a amerických festivalů, Mezinárodní aliance pro horský film.

Čtěte také

40. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu navazuje na tradici oslav lezení a komunity stejně naladěných lidí, kteří vedle svých výkonů a vysokých stěn obdivují i východy a západy slunce, hory a přírody.

Připraven je program plný zahraničních i domácích horolezeckých špiček, dobrodružných filmů, hudebních představení, bouldrových, běžeckých a trickline závodů, předávání cen, výstavy, outdoorové stánky a hlavně slavnostní festivalová atmosféra.

Posláním Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu je především rozvoj horské kinematografie. V promítaných filmech ukazuje divákům příběhy jiných lidí, jejich sportovní výkony a jejich život v přírodě.

Spustit audio

Související