Hodina zpěvu s Jaroslavem Uhlířem

2. září 2013

V nedělním Nočním proudu, ve kterém za pravidelného lodivoda Zdeňka Vrbu zaskočil Miloš Skalka, se v čase mezi 23.hodinou a půlnocí objevil další z atraktivních nočních hostů. Tentokrát ve studiu Reginy usedl skladatel, pianista a zpěvák Jaroslav Uhlíř. Také proto, že je jeho tvorba neodmyslitelně spjata s píničkami pro děti – a dětem v pondělí začal nový školní rok.

Pražský rodák Jaroslav Uhlíř hrál nejprve jako pianista v různých kavárenských souborech, poté byl varhaníkem skupiny Prominence Josefa Kolína, působil ve skupině Faraon a vedl doprovodný soubor Evy Pilarové. Pro skupinu Faraon a jejího tehdejšího zpěváka Jiřího Schelingera složil baladu Holubí dům (text Zdeněk Svěrák) a hitovku René, já a Rudolf (text Karel Šíp). Je autorem mnoha desítek vděčných písňových melodií, z nichž většinu otextoval Zdeněk Svěrák, ale také jeho další stálý spolupracovník Karel Šíp.

Uhlířovy melodie mají ve svém zpěvníku kromě Zdeňka Svěráka a Karla Šípa mimo jiné Jitka Molavcová, Hana Zagorová, Václav Neckář či Karel Gott. S filmovou hudbou začal Jaroslav Uhlíř koketovat v roce 1976 a dnes patří k renomovaným skladatelům filmové muziky. Z této oblasti jeho tvorby připomeňme alespoň snímky Vrchní, prchni (s hitem Severní vítr), Ať žijí duchové, Tři veteráni, Princové jsou na draka, Lotrando a Zubejda (v roce 1997 byl za filmovou hudbu k této pohádce nominován na Českého lva) či Vratné lahve (s hitem Ani k stáru), jeho hudba doprovází televizní seriály Když se slunci nedaří a Medvědi nic nevědí.

Zvláštní cenu obdrželi pánové Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák

Spolu s Karlem Šípem byl protagonistou někdejšího vděčného písničkového cyklu, kterým byla televizní Hitšaráda, se Zdeňkem Svěrákem se podílí na dlouhodobém TV cyklu Hodina zpěvu.

Postupem času začal Jaroslav Uhlíř své písně také zpívat, v posledních letech se stal navíc mimořádně atraktivním hostem letních hudebních festivalů, kde své písně zpívá pouze za vlastního klavírního doprovodu.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.