Hlavním městem proběhne rekordní počet běžců, blíží se Pražský mezinárodní maraton

20. březen 2014

Prahu v květnu ovládnou milovníci maratonu. Od 8. do 11. května se přímo v centru koná Pražský mezinárodní maraton. Vznikl v roce 1995 a za dobu své existence se probojoval mezi nejprestižnější maratonské běhy světa. V pořadu Třináctka Plus o maratonu hovořili jeho organizátoři Carlo Capalbo a Václav Skřivánek. Jak letošní 20. ročník proběhne, zjišťovala Štěpánka Duchková.

Letos se do závodu, který se běží ve velkých městech celé České republiky, přihlásilo rekordních 69 tisíc lidí. Prvního ročníku se přitom zúčastnilo necelých 900 běžců. Jen na Pražském maratonu, který se uskuteční 11. května, poběží 10 tisíc lidí. V ten samý den se v hlavním městě koná i Rodinný běh. Do něho se přihlásilo více než 4 tisíce lidí.

Hlavní pražský maraton je podle organizátorů Carla Capalby a Václava Skřivánka už od Vánoc vyprodaný. Zájemci se ale přesto ještě mohou přihlásit do tzv. Rodinného běhu, a to na adrese www.runczech.com.

Hlavní maraton začíná v 9 hodin ráno na Staroměstském náměstí. Účastníci mají 7 hodin na zdolání 42 kilometrové trasy.

I letos se očekává hojná účast zahraničních běžců. Letos do Čech přijedou ze 101 zemí.

Jak se podle organizátorů Pražského mezinárodního maratonu závod za 20 let proměnil a proč se mění jeho trasy, si můžete poslechnout v rozhovoru Štěpánky Duchkové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.