Hlavní město připravuje vyhlášku na plošný zákaz výherních automatů

16. leden 2020 09:14

Pražský magistrát chce na území hlavního města omezit hazard. Podle připravované vyhlášky by platil plošný zákaz automatů. Právě na nich totiž podle města vzniká nejčastěji závislost.

Každá městská část by si mohla určit, jestli povolí provozování takzvaných živých her v klasických kasínech s krupiéry. Město tím chce snížit i negativní dopady spojené s hráčstvím.

„Jsou s tím spojena bezpečnostní rizika, kriminalita, závislost, která má velké sociální bezpečnostní dopady,“ říká radní Hana Marvanová ze Spojených sil pro Prahu.

Vyhláška z roku 2015 podle radní sice zakazuje herny, ale ne samotné automaty.

Do konce ledna by vyhláška měla být připravená. Zastupitelé by ji měli projednávat buď v březnu nebo dubnu. Kdy ale začne platit, se zatím neví.

600 až 700 miliony korun ročně

V některých pražských čtvrtích zůstanou kasína s živou hrou. Zákaz a omezování by se neměl týkat ani sázecích her nebo loterií. Jde jen o technické hry, tedy automaty, na kterých podle radní vznikají závislosti nejvíc.

Ročně má hlavní město příjem z daní z hazardu mezi 600 až 700 miliony korun. Ty pak rozděluje mezi svých 57 městských částí, které je investují třeba do sportu. Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka z Prahy Sobě ale výnos z automatů tvoří přibližně polovinu celkové částky z rozpočtu. Radní Marvanová bude chtít, aby peníze, o které by městské části zákazem automatů přišly, kompenzoval magistrát z vlastní kasy. S tím je podle náměstka Vyhnánka Praha schopná si bez problémů poradit. Město by pak navíc podle něj mohla stát míň peněz třeba následná péče o gamblery nebo jejich rodiny, které se kvůli závislostem dostanou do problémů.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio