Herečka Vlastina Svátková řešila přejídáním nedostatek lásky

1. březen 2020

Narodila se a vyrostla ve slovenské Myjavě. Vystudovala pedagogiku, pak začala psát do časopisů a hrát. Aktuálně ji můžeme vidět třeba ve filmu Můj příběh. O tom, jak je důležité mít sám sebe rád a také o bulimii se v pořadu Až na dřeň rozpovídala herečka Vlastina Svátková.

Herečka Vlastina Svátková nedávno uvedla do kin nový film Můj příběh, ve kterém ztvárnila osudem těžce zkoušenou ženu. Během natáčení pochopila, jak těžké to mají lidé s popáleninami či jizvami v obličeji.

„Já měla na sobě speciální masku popáleniny, a když jsem takto namaskovaná šla během natáčení třeba na oběd, bylo to velmi nepříjemné – lidé na mě zírali, až zapomínali zavírat pusy,“ vypráví herečka, která má za sebou nejen řadu rolí, ale také ne úplně snadnou cestu k vnitřní pohodě. „Prošla jsem několika ne úplně šťastnými vztahy. Všechno mě to ale posunulo dál.“

Své zkušenosti shrnula ve své nejnovější knize Prostor pro duši. „Nikomu v ní nedávám rady, ale můj životní příběh může někomu pomoci. Ten příběh je autentický, nic v něm nezatajuji. Tajemství, která nás tíží, je totiž důležité vyplavit na povrch,“ dodává.

Psaním se Vlastina Svátková zpočátku zbavovala svých problémů a třináctých komnat ukrytých hluboko uvnitř. Spousta z nich se zrodila v dětství a dospívání. Zatímco třeba dnes prý usměvavá herečka svou váhu ani postavu neřeší, bývaly doby, kdy se potýkala s velkými problémy s jídlem. Z obyčejné snahy zhubnout podnícené hloupou poznámkou kamaráda se u dospívající dívky vyvinula bulimie.

„Mým problémem vlastně tehdy nebylo jídlo, ale to, že jsem se sama neměla ráda. Až když jsem se přestala řešit a uvědomila jsem si, kdo opravdu jsem, začalo být všechno v pohodě.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.