Herečka Bára Mudrová ušla 1000 km pro děti z dětských domovů. Na horách jsem prošla inventurou sebe sama, dodává

24. říjen 2021

Před kamerou stála poprvé už jako náctiletá a pořád ji to baví. Dobře ji znají milovníci divadla i seriálu Ulice. Herečka Bára Mudrová se v pořadu Až na dřeň rozpovídala nejen o hraní, ale také o své cestě horami pro děti z dětských domovů.

V Divadle Na Jezerce teď Bára Mudrová pod režijním vedením Petra Vacka zkouší hru Ze života Čapka. „S Petrem Vackem se pracuje skvěle. S ním se člověk nebojí na jevišti něco udělat. Nic není ve stresu a pořád se objevuje něco nového,“ říká v pořadu Až na dřeň Bára Mudrová a dodává, že se věnuje i improvizaci. „Mě na herectví nejvíc baví hravost. A improvizace je právě o ní.“

Před kamerou stála poprvé, když jí bylo třináct let. „Fascinovaly mě dětské filmy a vždycky jsem to chtěla dělat. Milovala jsem i cirkus a se sestrou – dvojčetem – jsme stále něco předváděly.“ Společně se svou sestrou Alenou pak vystudovaly konzervatoř. „S tím, že jsme dvojčata, jsme hodně bojovaly právě na konzervatoři. Lidé vás totiž vidí jen jako dvojici. Potíž byla i na konkurzech, kam jsme pak raději chodily zvlášť,“ vypráví Bára Mudrová a dodává, že dvojčata mají jinak nastavené vnímání vztahů. „Dvojčata jsou podle mě hodně partnerská. I já se lépe cítím ve dvojici, sama se necítím dobře.“

Po studiu konzervatoře měla Bára Mudrová malou krizi. „Dva roky jsem jen natáčela a dělala úplně něco jiného. Pak jsem se ale z hodiny na hodinu vrátila zase zpátky. Chyběla mi tvořivost a hravost. Jen plnění úkolů mi nestačí,“ dodává. 

Během letošního léta prošla Bára Mudrová Stezku Českem. Po horách nachodila 1000 kilometrů ve prospěch organizace Dobré víly dětem, která pomáhá v dětských domovech. „Na začátku mě bolelo úplně všechno. A na konci cesty jsem si vykračovala s batohem na jednom rameni,“ vyprávěla ve studiu usměvavá herečka o cestě, během níž si sama v sobě vyjasnila spoustu věcí a zbavila se i svého strachu ze samoty v lese. „Byla to taková inventura mě samotné,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Kateřiny Kubalové s herečkou Bárou Mudrovou.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.