Herečka a zpěvačka ze Semaforu Jolana Smyčková

14. listopad 2012

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijala herečka a zpěvačka JOLANA SMYČKOVÁ, členka souboru Divadla Semafor. Během návštěvy Nočního proudu zrekapitulovala svou dosavadní tvůrčí dráhu a představila hudbu, kterou ráda poslouchá.

Ústecká rodačka Jolana Smyčková (narozena 20. května 1979) měla k hudbě a divadlu odmalička blízko, protože její tatínek byl sólistou ústecké opery. Už v osmi letech si zahrála v opeře Jakobín a poté se stala členkou dětského divadelního sboru.

Navštěvovala Základní uměleckou školku, kde se nejprve věnovala hudebnímu oboru (hra na klavír a poté i zpěv), posléze přišel ke slovu tanec a ve dvanácti letech dramatický obor, který ji zaujal nejvíc. Nebylo proto divu, že si podala přihlášku ke studiu na pražské Státní konzervatoři a po úspěšných přijímačkách zde absolvovala šestileté studium herectví (1993 až 1999). Dodnes však navštěvuje také hodiny zpěvu u profesorky Lídy Nopové a věnuje se rovněž dabingu, se kterým začala koketovat už během studií.

Ve čtvrtém ročníku konzervatoře hostovala Jolana Smyčková v inscenaci Romové a Julie (pražské divadlo Rokoko), dvě divadelní sezóny strávila v nově rekonstruovaném Divadle na Fidlovačce a v závěru studia se úspěšně zúčastnila konkursu do Divadla Semafor. Na své domovské scéně působí už třináct let po boku Jiřího Suchého a dalších členů divadla. S Jiřím Suchým rovněž často vystupuje na koncertech a zahrála si i v jeho autorských filmech (Královna bublin, Zajatec světa).

Jolana Smyčková hostovala v divadle Skelet, kde v muzikálu Zasněžená romance vytvořila postavu swingové hvězdy, v ústeckém Divadle opery a baletu hrála postavu kloboučnice v muzikálu Hello, Dolly a poté na stejné scéně hostovala v představení Divotvorný hrnec, pro lidovou filmovou komedii Kameňák režiséra Zdeňka Trošky nazpívala písničky Stůj a Královna noci.

Mezi největší záliby Jolany Smyčkové patří (kromě divadla a hudby) tenis, v zimě lyžování a celoročně pak procházky s pudlicí Pepinou.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.