Havelské tržiště v centru Prahy po osmi stech letech skončilo. Prodejci si vydělali jen pár korun denně

22. říjen 2020

Fungovalo od roku 1232, momentálně ale zeje prázdnotou. Havelské tržiště v centru Prahy zavřelo koncem září - omezila ho nová verze tržního řádů i koronakrize. Provozovatel teď řeší, co s tržištěm dál, jednání s městskou částí a magistrátem se odsouvají. „Věříme, že budoucnost trhu se opět nastartuje,“ uvedl pro Radiožurnál radní z Prahy 1.

„Dneska máme čistou nulu, včera 25 korun. Když je nějaká lepší tržba, tak mámě třeba i 500,“ řekl obchodník s medem den před uzavřením Havelského tržiště. To na konci září skončilo po necelých osmi stech letech provozu. 

„Postupně se stalo nejvýznamnějším tržištěm v Praze. V 16. století zásobovalo skoro celou Prahu,“ vysvětluje pro Český rozhlas současný provozovatel tržiště František Soukup.

Tržby výrazně omezila i koronakrize, prodejci si ale stěžují hlavně na úpravu vyhlášky o tržním řádu. Výrazně totiž omezila sortiment, který můžou prodávat - zakázala třeba suvenýry. „Zůstaly nám jen květiny, které ale posledních dvacet let byly jen dekorací. Primárně jsme se soustředili na suvenýry,“ vysvětluje jedna z prodejkyň.

Provozovatel tržiště navíc uvedl, že se dozvěděl o změnách až poté, co vyhláška začala platit. Vydává ji magistrát, obsah ale navrhuje městská část. Když se vyhláška měnila, současná rada předala magistrátu dokument po předchozí reprezentaci, a to bez větších úprav.

„Věříme, že budoucnost trhu se opět nastartuje, a to v podobě, která bude aktuální a Prahu někam posune,“ upozorňuje radní Karel Grabein Procházka (ANO), který doufá v nalezení kompromisu.

Kompromis

Havelským tržištěm se zabývá i pražský magistrát. Prodej suvenýrů by nemusel být v rozporu s koncepcí prodeje v centru města. „Havelské tržiště by mělo být rozumným mixem. Nemůžeme chtít na takovém místě pouze věci, které budou pro místní,“ říká pražský radní a předseda majetkové komise Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

S takovou vizí už ale provozovatel František Soukup přišel před několika lety. Nabízel ji jak magistrátu, tak městské části, nikdo se k ní ale podle něj zatím nevyjádřil. Městská část to teď chce změnit.

„S vizí jsem se seznámil a domluvili jsme se, že bude prezentována komisi obchodu a služeb,“ uvedl radní Procházka.

Vedení Prahy 1 chce podle něj diskutovat i o sortimentu, nevyloučil ani povolení prodeje suvenýrů, které jsou podle prodejců potřeba pro kompenzaci tržeb. „Záleží na tom, jaký suvenýr. Pokud to bude něco, co reprezentuje Prahu a Česko, například ukázka tradičního řemesla, tak by to tam klidně mohlo být,“ dodává Procházka.

Se suvenýry počítá i vize Soukupa, tržiště chce ale rozšířit i o další sortiment. „Nový druh stánků spojuje požadavky hygieny na prodej farmářských produktů, nebalených potravin a dalšího zboží, které v současnosti nemůžeme takto prodávat,“ říká.

Jestli se podaří tržiště takto proměnit a obnovit prodej, by mohlo být jasnější po jednání provozovatele s magistrátem a vedením městské části. To se ale kvůli nouzovému stavu odkládá - zatím na začátek listopadu.

autoři: Vojtěch Tomášek , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.