Hasičská stanice v Holešovicích se po mnoha desítkách let dočká rekonstrukce

15. duben 2016

Hasičská stanice v Holešovicích se po více než sedmdesáti letech dočká rekonstrukce. Dřevěné stavby jako přechodné stanoviště narychlo smontovali němečtí vojáci v roce 1942. Pokud půjde všechno podle plánu, mohlo by se podle ředitele pražského Hasičského záchranného sboru Romana Hlinovského začít na konci letošního roku bourat.

Stejné hasičské stanice postavené za války byly dřív i na Smíchově nebo ve Strašnicích, kde se povedlo moderní stanice postavit. Stanice v Argentinské se ale od války nezměnila: „Ona se změnila, ale k horšímu,“ říká Roman Hlinovský. „Sice má ducha, má historii a hasiči tam rádi pracují, ale už jsme někde jinde, není to moderní stanice. Není tam zázemí pro hasiče, kteří tam zasahují, ale ani pro servis. Přitom je to stanice, která má druhý největší počet výjezdů a chrání asi 200 000 lidí v severní části města. Takže by bylo vhodné mít tam něco moderního.“

Proto se plánuje přestavba stanice. „My jsme teď v situaci, kdy jsme získali finanční prostředky a teď projektujeme, máme už skoro hotový projekt a když nám projdou všechna povolení, budeme vybírat dodavatele stavby ve druhé polovině roku. Když to všechno extrémně dobře půjde, tak bychom mohli na konci letošního roku bourat."

Stavět se bude za provozu. "Není možné tuhle stanici nahradit s ohledem na lokalitu a páteřní komunikaci, která tam vede. Část hasičů zůstane na stanici a část bude na zbrojnici dobrovolných hasičů. S městskou částí Praha Letňany jsme se dohodli, že využijeme po omezenou dobu jejich zázemí," vysvětluje Roman Hlinovský.

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy
Spustit audio