Hasiči z Hořovic sbírali zkušenosti v Portugalsku

19. říjen 2015

Ze středočeských Hořovic až do portugalského Lisabonu se minulý týden vydali hasiči z Hořovic na Berounsku, aby o víkendu hájili barvy Česka na 17. ročníku mezinárodní soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných aut, pořádaném Světovou záchranářskou organizací WRCH.

Jak se hořovickým ve světové konkurenci dařilo, na to se ptal po telefonu ve vysílání Ranního Regionu moderátor Marek Čihák manažera týmu Tomáše Hradila.
Vy už máte všechna ta soutěžní klání za sebou – jak tedy dopadl tým z Hořovic?
Vzhledem k tomu, že konkurence byla velmi silná, účastnilo se 33 týmů z celého světa, skončili jsme v rychlé disciplíně Rapid na 16. místě, v disciplíně jsme byli 26. a v komplexní disciplíně na 27.místě. Celkově jsme se umístili na 27.místě.
Můžete podrobněji popsat jednotlivé soutěžní kategorie? A která z nich byla nejnáročnější?
V soutěžní disciplíně Rapid se jedná o scénář, kdy máme 10 minut na vyproštění zraněné osoby, ve standardním scénáři je jedna zraněná osoba ve dvou vozidlech a na její vyproštění máme 20 minut. A v komplexním scénáři je to komplikovanější o to, že tam jsou dvě osoby – jedna lehce a jedna těžce zraněná, je tam dvojice vozidel v náhodných komplikovaných pozicích. Je tam využíváno mnoho překážek, simulace svodidel, sloupů veřejného osvětlení a další překážky a na vyproštění jsme měli 30 minut.
Proč Českou republiku v Lisabonu zastupovali právě hořovičtí hasiči? Mají už z podobných soutěží nějaké úspěchy?
Ano – byli jsme několikrát mistry republiky. Ale důležité bylo také najít finanční zdroje, abychom se mohli této soutěže zúčastnit.
Stihli jste si v tom soutěžním programu prohlédnout i něco z města?
Měli jsme trochu času mezi jednotlivými soutěžními pokusy. Ale věnovali jsme i spoustu času sledování svých kolegů, abychom se něco přiučili. To považuji pro nás za velmi přínosné – sledovat své kolegy ze zahraničí, kteří se tím zabývají mnohem delší dobu a mají na to i propracovanější postupy.

Z historie soutěže ve vyprošťování
Světová záchranářská organizace WRCH (Word Rescue Challenge) pořádá ve dnech 14. – 18.10.2015 již 17. ročník světové soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a poskytování první pomoci v Portugalsku.

Soutěž se pořádá od roku 1999. V roce 2002 byla pořadatelem Praha a zúčastnila se jí i dvě soutěžní družstva z ČR, která reprezentovala Česko i v následujícím roce 2003 v Anglii. Od této doby do loňského roku byla soutěž bez účasti týmu z ČR. Družstvo z Hořovic se soutěže účastnilo už v roce 2014, kde ze 30 týmů na anglické půdě obsadilo 22. místo.

Soutěžní družstvo z požární stanice Hořovice má za sebou již několik velmi dobrých výsledků v těchto soutěžních disciplínách, např. 2 x mistr ČR, několikanásobný vítěz Středočeského kraje a další úspěchy na různých memoriálech a soutěžích pořádaných v ČR. Tým má sedm členů: manažer týmu, kapitán, paramedik a čtyři hasiči-záchranáři.

autoři: Marek Čihák , von , sap
Spustit audio