Hasiči v souvislosti s pálením čarodějnic varují: Ohně rozdělávejte co nejméně, je velké sucho

30. duben 2020 09:11

Poslední dubnový den už tradičně patří pálení čarodějnic. Hasiči ale letos kvůli suchu vybízí lidi k tomu, aby oheň rozdělávali co nejméně. Plošně to ale zakázané není a například v hlavním městě tak lidé čarodějnice pálit můžou.

Při letošním pálení čarodějnic musíme dodržovat i opatření proti šíření koronaviru. Nesmíme se sdružovat do skupin větších než 10 lidí. A při pálení ohně bychom měli být velmi opatrní.

„Po dobu vyhlášeného nouzového stavu na území České republiky je nutné zasahující jednotky hasičů udržet v plné akceschopnosti pro případ akutní potřeby obyvatelům. Výjezdy spojené s kontrolami a dohašováním ohnišť, likvidací rozšířených požárů z ohnišť nebo popálenými osobami značně omezují dostupnost a akceschopnost jednotek,“ říká tiskový mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a zároveň dodává: „Spalování hořlavých látek na volném prostranství považujeme za velmi nebezpečné. Po ukončení krizového stavu a změně povětrnostních podmínek bude jistě dostatek příležitostí si ty pravé „čarodějnice“ užít se všemi náležitostmi.“

autoři: Markéta Šulejová , jp
Spustit audio