Hasiči v Libereckém kraji likvidovali následky bouřek, bez proudu bylo na 700 domácností

12. červenec 2021 07:25

Lokální bouřky zasáhly Liberecký kraj. Hasiči vyjížděli k šestnácti událostem, nejčastěji kvůli popadaným stromům. Nejvíc výjezdů měli na Železnobrodsku a Semilsku.

„Co se týče Frýdlantu, jedná se o čerpání vody. Co se týče Železnobrodska a na Semilsku, ty události jsou spojené s popadanými stromy. A dokonce evidujeme jednu událost v Železném Brodě na Chlístově, kdy přímo do památného stromu uhodil blesk,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Eva Klímová.

Silný vítr provázel podle mluvčí lokální bouřku, extrémní srážky ovšem nepřinesla. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Například zastavily provoz vlaků na tratích z Lomnice nad Popelkou na Starou Paku, ze Semil na Košťálov a ze Semil do Železného Brodu.

Popadané stromy a ulámané větve také na několika místech přerušily dodávky elektrické energie. Podle mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové evidovali energetici čtyři poruchy na vedení vysokého napětí na Českolipsku, Jablonecku a Semilsku. Bez proudu tak podle ní zůstalo po bouřce zhruba 700 domácností v oblasti Nového Boru - Arnultovic, na Semilsku v Záhoří, Chuchelně nebo Syřenově, na Jablonecku v okolí Železného Brodu, Proseči a Záhoří. Energetici během noci vedení opravili.

V souvislosti s popadanými stromy na silnici 10 u Železného Brodu řešili policisté i havárii osobního auta, které skončilo na střeše. „Když ale policisté na místo dorazili, nikdo v autě nebyl, podle svědků řidič odešel," doplnila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

autoři: Vojtěch Tomášek , reČRoL | zdroje: HSZ Libereckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související