Hackeři zaútočili na tři pražské polikliniky, nefunguje e-mailová pošta ani objednávkový systém

16. březen 2021

Třem poliklinikám v centru Prahy – v Legerově, Kartouzské a Myslíkově ulici – nefunguje podle serveru Deníku N e-mailová pošta ani objednávkový systém. Lékaři také přišli o přístup do databází laboratoří.

Internetový útok potvrdila jednatelka společnosti Poliklinika IPP, pod kterou tři zmíněné polikliniky spadají, a také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Je to tak, ale nechci se k tomu více vyjadřovat. Celá událost se nyní vyšetřuje a nechci ohrozit dění kolem,“ uvedla jednatelka Polikliniky IPP Lenka Šmídová. Zda pachatelé požadují peníze, nechtěla komentovat.

„V tuhle chvíli mohu potvrdit, že jsme přijali hlášení incidentu v tomto zdravotnickém zařízení a v současnosti se jím zabýváme. Víc to nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí NÚKIB Jiří Táborský. Deník N píše, že podle jeho informací útok nesouvisí se zranitelností poštovních serverů Microsoft Exchange, kterou nedávno hackeři využili k napadení pražského magistrátu nebo ministerstva práce a sociálních věcí.

Kybernetických útoků na zdravotnická zařízení podle informací bezpečnostních firem přibývá. V Česku loni hackeři zaútočili například na nemocnici v Benešově, ostravskou a olomouckou fakultní nemocnici nebo Karlovarskou krajskou nemocnici. Na začátku letošního roku napadení přes internet čelila jedna menší tuzemská nemocnice.

autor: ech | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio