Greenpeace demonstrovalo před budovou vlády proti válce v Iráku

19. březen 2003

Zhruba 20 aktivistů ekologické organizace Greenpeace demonstrovalo dnes ráno před Úřadem vlády v Praze proti připravované válce v Iráku. Aktivisté přišli s poničenými vlajkami OSN a s transparenty "OSN ano, Bush ne". Za dohledu policie připevnili na sloupy před vládou americkou vlajku a propálenou vlajku OSN. Tři z nich si lehli před schody, kudy procházeli ministři na zasedání vlády, v igelitových pytlích a s nabílenými tvářemi.

V podatelně úřadu nechali zástupci Greenpeace dopis, v němž žádají premiéra Vladimíra Špidlu, aby se jeho vláda přidala k těm, které zastávají opatrnější přístup ke konfliktu a řídí se rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Více než hodinová demonstrace byla pokojná. Jediným konfliktním bodem se staly vlajky a stožárech vlády, kancelář žádala, aby je aktivisté stáhli. V 10:00 vlajky OSN a Spojených států před Úřadem vlády ještě visely.

"Žádáme českou vládu, aby nečekala na začátek válečných operací a vyjádřila bezprostředně svůj názor na legalitu války. Domníváme se, že jestliže Rada bezpečnosti OSN nevydala rezoluci opravňující použití síly, bude Bushův útok na Irák ilegální," řekl mluvčí Greenpeace Václav Vašků. Takzvané preventivní použití síly proti Iráku je podle aktivistů proti duchu mezinárodního práva a Česko by jej v každém případě mělo odmítnout.

O postoji České republiky ke konfliktu, který by mohl vypuknout už v noci, budou dnes ministři ve Strakově akademii jednat. Názor jednotlivých ministrů na to, zda se přidat ke Spojeným státům, které daly v noci na úterý Saddámovi Husajnovi poslední dvoudenní ultimátum, se liší. Rozpory jsou zejména mezi sociálními demokraty. "Každý má právo vyjádřit svůj názor," řekl novinářům k demonstraci ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Mezi demonstranty přišel i senátor Richard Falbr (ČSSD). "Přišel jsem jim poděkovat. Agrese je agrese," řekl novinářům.

Spustit audio