Futuristická Laboratoř ticha učí návštěvníky poznávat les do hloubky

18. listopad 2017

Říká se, že ticho léčí, v Národním zemědělském muzeu mají dokonce celou Laboratoř ticha. Tato audiovizuální instalace měla atraktivně přiblížit český les návštěvníkům Světové výstavy EXPO 2015 v Miláně. Poté se přesunula do Prahy. Jedná se o obří futuristický květník, ve kterém je živý biotop lesa. Asi 27 druhů rostlin je uměle zavlažováno a vyživováno. „Zajímavé je i to, že ve dne se tu svítí světlem, které nemá infračervené záření. Takže nedochází k fotosyntéze, je tu obrácený režim dne a noci," popisuje ředitel muzea Jiří Houdek.

Součástí instalace jsou interaktivní kamery, které přímo reagují na chování návštěvníka. Po vstupu na označené místo před projekční plochou je nutné se ztišit, díky tomu se dává kamera do pohybu. „Snímá detaily toho lesa a ukazuje popisky jednotlivých rostlin. Zároveň slyšíte zvuky toho lesa. Když se zachováte tiše, tak vidíte až ten nejhlubší pohled do rostliny. To znamená její molekulární strukturu, kde se ty jednotlivé buňky pohybují," vysvětluje Jiří Houdek. Čím tišší tedy člověk bude, tím více toho uvidí i uslyší.

Laboratoř ticha ale není jedinou výstavou, která v Národním zemědělském muzeu prezentuje les. Hlavní momenty lesní výroby a péče o les představuje výstava Dělat les. Kromě fotografií je tu připraven i koutek pro děti s množstvím bukových špalíčků jako stvořených pro stavění hradů. Další je pak působivá výtvarná instalace z recyklovaného papíru recykLES, kterou vás provází vypravěč.

Stačí si stoupnout na označené místo a kamera na vás reaguje
Laboratoř Ticha / Silent Lab
Futuristický květník měl představit český les na výstavě EXPO 2015 v Miláně
Laboratoř ticha na EXPO 2015
autor:
Spustit audio