Frontman skupiny Burma Jones Bohouš Josef

6. únor 2013

Ve středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl zpěvák a skladatel BOHOUŠ JOSEF, frontman skupiny Burma Jones a v posledních letech stále vyhledávanější muzikálový herec.

Plzeňský rodák Bohouš Josef (narozen 3. února 1962) po úspěšném absolvování Střední zemědělské školy v Plzni - Křimicích nedostudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou. Svou první kapelu založil v roce 1978 se spolužákem ze základní školy, jmenovala se Laser. Bohouš v ní působil jako zpívající bubeník (něco jako kdysi Dave Clark ze skupiny Dave Clark Five). Pak následovala kapela Zrcadlo a dvouletá vojenská služba.

Během vojny začal Bohouš zpívat s plzeňskou skupinou General Bass, které za tři roky existence vyšly dva singly. Na Rockfestu v Praze (1988) získal Bohouš zvláštní cenu za zpěv. Revoluční převrat skupinu General Bass však definitivně pohřbil.

V létě roku 1990 vznikla kapela Burma Jones a za první demosnímky získala kapela Zlatého Ambrože ´91. Na jaře 1993 vyšlo debutové album Everybody´s dancing a na podzim téhož roku druhé album Římská 2. Skupina Burma Jones získala cenu Gramy´93 jako Objev roku a Bohouš byl nominován na zpěváka roku. Na přelomu let 1993/94 se skupina Burma Jones vydala na své první celorepublikové turné Camel Rhythm uvádí Burma Jones. V roce 1994 byl Bohuš Josef znovu nominován na zpěváka roku. V témže roce získal nabídku na vystupování v chystaném muzikálu Jesus Christ Superstar (role krále Heroda). Během čtyřletého působení v tomto muzikálu (1288 repríz) natočil Bohouš Josef se skupinou Burma Jones další dvě alba (Burma Jones/1995 a Invaze/1998).

Zpěvák Bohouš Josef

V roce 1998 začal Bohouš Josef vystupovat s kapelou Děda Mládek Illegal Band jako hráč na valchu. Do tohoto sdružení kamarádů a muzikantů, kteří obdivovali písničky Ivana Mládka, přišel v době, kdy se tahle muzika hrála v plzeňských hospodách a klubech.

Na konci roku 1998 ho Janek Ledecký obsadil do svého muzikálu Hamlet (Horácio) Za píseň Láska jenom láska z tohoto muzikálu získal Bohouš Josef od Evropy 2 výroční hudební cenu 1999 jako domácí zpěvák roku.

Během působení v Hamletovi začal Bohouš Josef chystat nové písničky pro Burmu Jones. Atmosféra v kapele však nebyla nic moc, proto se Bohouš raději rozhodl pro vydání debutového sólového alba nazvaného 2 v jednom (2001). Ještě koncem roku 2001 začal zkoušet roli Štěpána v obnovené premiéře muzikálu Daniela Landy Krysař (odehrála se 6. března 2002 v Divadle Kalich). Na podzim 2002 se začal chystat další muzikál z pera Janka Ledeckého Galileo, kde Bohouš Josef vytvořil roli upáleného Giordana Bruna. Premiéra se uskutečnila únoru 2003. V létě 2004, kdy Josefovo angažmá v divadle Kalich pomalu končilo, přišla nabídka na muzikál Michala Davida Tři mušketýři - s atraktivní rolí kardinála Richeliuea. Premiéra se odehrála na podzim roku 2004.

Zatím poslední album skupiny Burma Jones Všechno má svůj čas vyšlo v květnu 2006 a ve stejném roce se Bohouš Josef představil v Divadle Broadway roli Octaviana v dalším Davidově muzikálu Kleopatra. Ještě na sklonku roku 2006 se Bohouš Josef představil jako katolický kněz Štěpán Skotnica v netrpělivě očekávaném (a bohužel posledním) muzikálu Karla Svobody Golem, kterým se otevírala nová scéna v centru Prahy – Divadlo Hybernia.

V dalším muzikálu Michala Davida Angelika vytvořil Bohouš Josef postavu Degreze, poté už se představil nejen jako účinkující, ale jako hlavní tvůrce muzikálu Mona Lisa. Nechyběl ani mezi hlavními předstraviteli muzikálu Michala Davida a Lou Fanánka Hagena Kat Mydlář (2011), kde si zahrál v alternaci s Josefem Vojtkem dokonce dvojroli – magistra Eduarda Kelleyho a vypravěče.

A jaká je současnost Bohouše Josefa? Odpověď si můžete poslechnout v našem audio archivu.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.