Frontman kapely Like-it k titulnímu singlu alba City in the city: Mysleli jsme, že to je jasný letní hit, ale ono ne

23. říjen 2021

Hostem Lenky Vahalové byl tentokrát frontman kapely Like-it Dominik Kříž. V rozhovoru vyprávěl o první desce City in the city, o tom, proč se jmenují Like-it nebo proč se s kapelou na podzim zavřou do studia a nebudou koncertovat.

Kluci z třebíčské kapely Like-it spolu hrají oficiálně od roku 2009. Tehdy vystupovali pod názvem Acheron, pro změnu se rozhodli o pět let později. „Když jsme někam přijeli pod starým názvem, tak si většina posluchačů a fanoušků myslela, že na koncert přijela parta starších pánů s pupkama,“ vzpomíná frontman kapely Dominik Kříž. Název Like-it vymysleli v době rozjezdu sociálních sítí a název skutečně odkazuje k tlačítku „like“.

Během let se vyvíjel i jejich styl hraní. „Hráli jsme od všeho něco – metalově, punkově, hodně rockově, ale stejně to bylo pořád převzaté. A ten zlom přišel po nějakých deseti letech hraní. Postupně jsme měkli a měkli do popu, až jsme změkli.“ Přednost přitom dávají českým textům. „Chceme tady v Čechách udržet takové to češství, protože jsme Češi, tak proč bychom to měli dělat jinak,“ říká Dominik Kříž.

Své první album vydala kapela až letos v červenci, a to pod názvem City in the city. „Ta deska je na nás vyzrálá, přišla ve správný čas. Když se podíváte na kapely, které dávají jednu desku za druhou, tak ty texty a desky nejsou tak dobrý. A já jsem za tohle, co jsme vydali, strašně rád a jsem na to pyšný,“ říká frontman kapely a dodává, že už dříve vydali jakousi demo desku, za kterou se ale styděli. U alba City in the city se proto rozhodli udělat všechno jinak.

Album pojmenovali podle stejnojmenné titulní písničky. „My jsme na ni strašně sázeli. Mysleli jsme si, že to je jasný letní hit. Lidi nám povídali o tom, že to je jasný letní song, a ono ne. Takže i když máš sázku na jistotu, tak ji máš jenom v určitém okruhu lidí,“ vypráví Dominik Kříž.

V pátek 29. října chystá kapela v Uherském Brodě jeden z posledních koncertů letošní sezony. „Potom se uzavíráme do zimního spánku a začínáme makat na nových věcech,“ říká frontman kapely Like-it a dodává, že druhá deska by mohla vyjít výhledově za dva roky.

Jak funguje spolupráce kapely s managementem? A proč šel Dominik během pandemie pracovat mezi doktory? Poslechněte si celý rozhovor Dominika Kříže s Lenkou Vahalovou.

autoři: Lenka Vahalová , ech