Fotograf David Weinhauer: Akty jsou to jediné, co mi ve fotce připadá smysluplné. Hory bych fotit nemohl

13. březen 2021

Do studia tentokrát přišel fotograf David Weinhauer, který se věnuje především focení aktů. Chystá také dvě nové knihy a až skončí protiepidemická opatření, plánuje své fotografie ukazovat na putovních výstavách. Nejen o tom si povídal s Lenkou Vahalovou.

David Weinhauer fotí nahá nebo částečně odhalená těla žen už od svých fotografických začátků. „Akty jsou to jediné, co mě ve fotce připadá smysluplné. Hory bych fotit nemohl. Rád jdu do přírody a nasaji to naživo, ale na fotce mi to nepřijde zajímavé,“ vysvětluje.

Od jiných fotografů se odlišuje tím, že své fotografie téměř neupravuje. Zastává názor, že fotograf by měl pořídit dobrý snímek už na místě. „Většina fotografů retušuje, já neretušuji vůbec. Když tam jsou strie, tak je nechávám, když je tam jizva po operaci, tak ji taky nechávám. Když modelka chodí v obyčejném bavlněném prádle, tak jí říkám, ať si nekupuje speciální krajkové prádlo, že to neumí nosit, nikdy to nenosila a ani nosit nebude, tak ji v tom fotit nebudu.“ Nepoužívá ani přídavná světla a jiné pomůcky. „Respektive já vůbec nerozumím technice. Fotím tak, jak cítím. Kašlu na kompozici.“

Sprosté kafe

Svá fotografická díla plánuje vydat knižně. První chystaný titul má pracovní název Sprosté kafe a bude obsahovat fotografie pořízené v kavárnách, kdy během pití kávy žena poodhaluje fotografovi svůj dekolt. Část snímků už má vytvořenou. "Je to vždycky ve veřejné kavárně. Vím o tom jen já a modelka, aby tam byl ten přirozený stud. Někdy nejde nalézt skryté místo a sedíme uprostřed plné kavárny,“ vypráví David Weinhauer. S negativními reakcemi od ostatních se prý nesetkává.

O čem bude jeho druhá kniha? A jak se vypořádává s blokacemi účtu na svých sociálních sítích? I o tom se bavil s Lenkou Vahalovou.

autoři: Lenka Vahalová , ech