Fingované nehody jako způsob získání peněz z pojistky. Počet podvodných pojistných událostí roste

3. listopad 2022 08:40

Pojišťovny v Česku registrují rostoucí počet podvodů v případě povinného ručení nebo havarijního pojištění. Třeba Kooperativa jen za první pololetí letošního roku eviduje podobný počet podvodných událostí jako za celý loňský rok, kdy jich bylo 300. Nárůst eviduje i Generali Česká pojišťovna. Té během prvních šesti měsíců přibylo případů podvodného jednání o víc než dvacet procent.

Lidé se nejčastěji snaží pojišťovnu podvést tím, že uměle zvýší způsobenou škodu nebo cenu za opravu.

Čtěte také

„Velmi časté jsou škody na parkovištích, kdy není znám viník a poškozený nemá havarijní pojištění. Tehdy se snaží vytvořit dopravní nehodu a uplatnit úhradu škody z povinného ručení nějaké spřízněné osoby,“ vysvětluje mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Kooperativa eviduje i případy, kdy pachatelé fingují nehody luxusních vozidel. „Došlo prý ke střetu dvou za sebou jedoucích vozidel s tím, že prvnímu měla do cesty vběhnout srna, prudce zabrzdil a to druhé vozidlo do něj narazilo. Těch škod bylo několik, a když jsme se o ně začali zajímat, tak najednou úplně zmizely, takže pravděpodobně mohlo jít o pojistné podvody,“ popisuje mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pomoc počítačových programů

Pojišťovnám pomáhají podvody odhalovat sofistikované počítačové programy, které dokážou upozornit na podezřelou událost. Následně ji zkoumají vyšetřovatelé.

„Výjimkou nejsou ani případy, kdy chtějí podvodníci zakrýt předchozí poškození auta. Typicky když si ho v tomto stavu již koupí a fingováním dopravní nehody chtějí získat peníze z pojistného plnění na jeho opravu,“ říká Jiří Mašek, který v Kooperativě vede tým vyšetřovatelů.

Ve hře je i policie

V případě nejasností pak pojišťovna podle Maška přibírá k vyšetřování znalce, který případ detailně prozkoumá a zjišťuje, jestli jde skutečně o podvod, nebo ne. V závažných kauzách se vyšetřovatelé obrací na policii. Častěji ale událost řeší interně.

Čtěte také

„Přitom klient mnohdy při prošetřování už sám od sebe nebo pod tíhou důkazů přizná, že se pojistná událost nestala anebo se stala úplně jinak a jinde. Co je ale důležité zmínit, na policii se obracíme vždy, když jde o pojistné podvody páchané organizovanými skupinami nebo když je klient páchá opakovaně,“ přibližuje Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Pojišťovny tak při prokázání podvodného jednání peníze nevyplatí. Pokud se pojistným podvodem ať už v případě povinného ručení, nebo havarijního pojištění začne zabývat policie, hrozí pachatelům až desetileté vězení.

Spustit audio

Související