Filozofie není soubor sexy citátů. Co je filozofické poradenství a jak může pomoci?

13. únor 2024

Kdo jsem, co na světě dělám? Co znamená dobrý život? Nejeden z nás hledá na podobné odpovědi v psychoterapii, ale to nemusí každému stačit. Adam Lalák je filozofický poradce. Vede s klienty dialog na různá témata a nabízí pohledy různých filozofických škol i autorů a autorek. Jiný pohled na svět může být léčivý a rozvíjet nás. Možná jsme někdy příliš pragmatičtí, zaměřeni na estetiku věcí, snílci nebo prospěcháři a filozofie dává možnost na svět nazírat jinak.

Co je filozofické poradenství?

Ve stručnosti, filozofické poradenství je rozhovor nebo dialog dvou lidí o filozofickém problému nebo otázce, které vycházejí z života klienta. V podstatě velmi lidský způsob, jak dělat filozofii pod vedením někoho zkušenějšího. Cílem rozhovoru nebo dialogu je určité porozumění, možná jasnější nebo pravdivější vidění reality. Mám pocit, že v psychoterapii často jde o to samé. Taky se snaží nahlédnout realitu pravdivěji. Ale konečný cíl psychoterapeutických rozhovorů, jak ho vnímám já, je trochu jiný. Mám pocit, že v psychoterapii především usilujeme o to, aby se člověk cítil lépe, aby více přijímal sám sebe. Aby se jeho problémy vyřešily. Ve filozofickém poradenství o to přímo neusilujeme. Snažíme se problémy z života klienta přezkoumat a řešíme je z pohledů, které ho přesahují. Nerozebírám klienta, jeho prožívání, jeho emoce, ale obecnější problém. Co je obecně lidské a co se v životě klienta projevuje.  

Adam Lalák

Adam Lalák

Filozofický poradce v Centru Moderní Mysl v Praze, spoluvede neziskovou organizaci Institut živé filozofie, vystudoval filozofii na univerzitě v Cambridge, v současnosti pokračuje v doktorském studiu na LMU v Mnichově. 

Je filosofické poradenství praktický projev nebo metoda v rámci filozofie?

S praktičností je to ve filozofii těžké. Filozofie, když se stává příliš praktickou, tak přestává být věrná tomu, co to skutečně je. Já si myslím, že filozofie by neměla vést přímo k něčemu. Filozofie musí vždycky mít hodnotu sama o sobě. Je to zkoumání, které usiluje o pravdu a o nic jiného. Vydáváme se do intelektuálních vod prostřednictvím filozofického přemýšlení a můžeme zkvalitnit svůj život. Myslím, že filozofické poradenství může mít určité terapeutické efekty, protože filozofické myšlení může přinášet prožitek hloubky, slastné prožitky tím, že vidíme věci jasněji. Že si ujasníme myšlení, pochopíme něco, co jsme si předtím neuvědomovali.   

Čtěte také

S jakými tématy za tebou často klientky a klienti přichází?

Často lidé přicházejí na ve chvíli, kdy chodili na psychoterapii a něco jim tam chybělo. Chtějí vyzkoušet něco jiného. Častá stížnost podle mě je to, že psychoterapie po nich chce, aby si uvědomili vlastní pocity, uvědomili si vlastní hodnoty, uvědomili si, čemu v životě věří a naučili se s tím lépe žít. Lépe to přijímali. Ale psychoterapie často naše světonázory a hodnoty nezpochybňuje. Neříkám, že každá. 

Dobrý filozofický poradce by měl být schopen klienta konfrontovat s jinými úhly pohledu. Vytrhnout ho z vlastní psychologické bubliny. To je přínos filozofického poradenství. Třeba ho provést cestami z dějin filozofie. Říct: „Vidíš, toto k tématu řekl Aristoteles. Dává ti to smysl? Jak to zpochybňuje to, co ty říkáš?“ Dobrý příklad jsou různé morální otázky. Řada lidských rozhodnutí nebo problémů má morální rozměr a morálka je typicky vnímána jako něco, co nás převyšuje. Hodnoty nejsou něco, co vychází ze mě, ale z něčeho, co je objektivně správné. Často lidé řeší problém nevěry nebo monogamie, etické nebo právě neetické. Opakovaně tam vyvstávají morální otázky. A to je to, co historicky dělají filozofové už od starověku. Ptají se po tom, co je skutečně správný život, co by člověk měl dělat v určitých situacích. 

Poslechněte si celý rozhovor o filozofickém poradenství.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.