Film o záchraně fotbalistů z jeskyně: To, že kluci přežili, byl skutečně zázrak, říká režisér

3. září 2020

Možná si vzpomenete na drama, které v roce 2018 sledoval celý svět. Odehrálo se v Thajsku. 12 malých fotbalistů společně s trenérem uvízlo po monzunových deštích v jeskyni. Na pomoc vyrazili záchranáři ze všech koutů světa, včetně Česka. Snímek natočený podle těchto událostí nazvaný jednoduše Jeskyně měl nedávno v našich kinech premiéru.

„Především to byla neuvěřitelná záchranná mise se šťastným koncem. Film je o naději. Chtěl jsem natočit film o neznámých hrdinech a zázračném vysvobození chlapů a jejich trenéra. Nikdy předtím se ještě nestalo, aby se celý svět podílel na záchraně tímto způsobem,“ říká režisér Tom Waller.

Autor filmu musel dělat před natáčením velký průzkum. „V té době jsem objevil hodně věcí, které jsem o záchraně nevěděl. Například to, že kluci byli zdrogováni a odtaženi z jeskyně v bezvědomí. Řekl mi to jeden z potápěčů, se kterým jsem mluvil asi týden po akci. Šlo o lékařský zásah, který tito civilisté provedli. Zřejmě bez povolení a speciálního školení. To, že ti kluci přežili, byl skutečně zázrak.“

Tom Waller při natáčení filmu Jeskyně
autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.