Festival špičkových hudebníků Americké jaro se letos přesouvá na podzim. Kvůli pandemii představí převážně české umělce

17. září 2021

Mezinárodní hudební festival Americké jaro představuje divákům od roku 2006 prvotřídní umělce i mladé hudební talenty ze Spojených států a České republiky. Letošní 16. ročník ale bude kvůli pandemii koronaviru pozměněn.

Americké jaro každým rokem nabízí koncerty jazzové a klasické hudby, workshopy s předními osobnostmi hudebního světa, divadelní, filmová a scénická představení i diskuse.

Festival Americké jaro v DOX+

Festival je založený na spolupráci mezi Amerikou a Českou republikou a jejich kulturním propojení. Letos se kvůli pandemii koronaviru z Amerického jara stane podzim a navíc se zaměří výlučně na české interprety.

„Chtěli jsme pozvat ty nejvýraznější české umělce a chtěli jsme je v několika projektech propojit – to je náš cíl, propojovat umělce, kteří by se jinak nesetkali, ale my si myslíme, že to propojení by bylo skvělé,“ říká Jan Bartoš, umělecký ředitel a klavírista. Na jednom pódiu se tak například potkají Lenka Dusilová, Vertigo a -123min.

V Praze festival potrvá do 21. října, koncerty se odehrají v Divadle Archa, klubu Jazz Dock, holešovické La Fabrice nebo v kostele sv. Vavřince. V dalších městech budou koncerty probíhat až do 12. listopadu.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.