Festival krátkých filmů

21. leden 2012

Chodíte rádi do kina? Neříkáte si ale u některých filmů, že jsou zbytečně dlouhé? Můžete zkusit filmy krátké. Sedmý ročník mezinárodního festivalu krátkých filmů právě vrcholí v kině Světozor. Dnes večer se vyhlášením nejlepších snímků uzavře jeho soutěžní část. Program festivalu tím ale zdaleka nekončí.

V mezinárodní soutěži soupeří dvacet filmů z patnácti zemí světa. Nejvíce je zastoupená evropská produkce, najdeme tu ale i zástupce vzdálenějších zemí jako jsou třeba Nový Zéland nebo Jižní Korea. Jak nám za organizátory řekla Radka Weiserová, producenti přihlásili do soutěže přes tisíc snímků.

Jediným českým zástupcem v hlavní soutěži je jedenáctiminutový snímek O-Ring. Hlavní a jedinou postavou v coenovsky laděném trileru je mladý herec Hugo, který zavinil dopravní nehodu a hledá způsob, jak uniknout trestu. Autorem snímku je student kamery na FAMU, Ondřej Hudeček.

Zatímco u nás natáčejí krátké filmy téměř výlučně studenti filmových škol, v západních zemích mají daleko širší rozsah. Jeden z členů festivalové poroty, Philip Ilson z Velké Británie, vysvětluje proč: "V Británii se natáčí hodně krátkých filmů, ale filmaři na ně nedostávají granty. Lidé dělaji kraťasy, aby na sebe upozornili. Svoje práce se snaží dostat na festivaly, dávají je také na internet. Je to cesta, jak začít v televizním a filmovém průmyslu a pak natočit celovečerní film. Ale krátké filmy existují i jako samostná díla, to v každém případě."

Vypadá to, že krátký film měl po celou historii kinematografie své místo. A účastníci Festivalu krátkého filmu se shodují v jednom: V době kdy můžete film natočit třeba na mobil je ta největší sláva teprve čeká.

Spustit audio