Festival Den architektury zve do zapomenutých staveb i architektonických skvostů. Zaměří se na zdařilé rekonstrukce

29. září 2022 08:00

Nebourej a transformuj – tak zní podtitul festivalu Den architektury, který letos zamíří do stovky měst a obcí v celé České republice i na Slovensku. Hlavní program nabídne od pátku 30. září exkurze, workshopy a prohlídky nejrůznějších budov a objektů. Jedním z míst, kam se v Praze můžete s průvodcem podívat, bude třeba slavný palác Koruna na Václavském náměstí.

„Myslím, že věc, kterou si Pražané s palácem Koruna nejčastěji spojí, je ten slavný automat, bufet. Největší slávu zažil v 70., 80. letech, kdy se tady stály fronty a prodalo se třeba 5 tisíc chlebíčků denně, 400 kilo různých lahůdkových salátů,“ vypráví Václav Suchan, produkční festivalu Den architektury.

Oktagonální kopule Paláce Koruna

„Za povšimnutí určitě stojí řada těch původních prvků. Krásná mozaiková podlaha, obložení stěn, štukové stropy. A já bych se posunul do středu, kde se ta pasáž vlastně láme. Když zvedneme hlavu, tak uvidíme krásnou oktagonální kopuli.“

Ta se skládá z několika tisíc skleněných částí a je to jeden z nejvýraznějších znaků celého paláce. „A opravdu nádherná ukázka té secesní architektury.“

Festival trvá až do čtvrtka 6. října, informace najdete na webových stránkách denarchitektury.cz.

Jaké další zajímavé stavby můžete v rámci festivalu navštívit? Například novou budovu ČVUT v Dejvicích, kde sídlí Fakulta architektury. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související