Fekete Seretlek a Mene Tekel, dvě zaklínadla na pondělí

24. únor 2014

Kapela Fekete Seretlek pokřtí od 20:00 v Café v lese své druhé album. Tentokrát jde o záznam z živého koncertu, který skupina odehrála v Divadle DISK. Hudebníci míchají ve svých skladbách tradiční lidové písně z celého světa a přetváří je v nové.

Tomu odpovídá i nástrojové obsazení - diváci večer uslyší akordeon, violoncello, trumpetu, kontrabas, housle a bicí cajon.

Název skupiny vznikl zkomolením maďarštiny. Jak? Odpověděl houslista Jiří Jelínek: "Fekete je černý, szeretlek je miluji tě, takže černá láska, nebo černá miluji tě, někdo říká i jako cikánko miluji tě. Název vzniknul úplně náhodou, že po nás chtěli název na plakát, tak někdo prostě rychle řekl Telete Seretlek a oni to tam napsali, nikdo neví proč."

Protesty mladých lidí proti totalitním režimům, to je tématem 8. ročníku festivalu Mene Tekel. Projekt, který má poukázat na nebezpečí spojená s totalitou a připomenout neblahou minulost těchto režimů, potrvá do 3. března. Do té doby můžete zajít na koncerty v klubu Vagon, projekce v Ponrepu nebo výstavu v Karolinu.

"Začínáme vernisáží velkého výstavního projektu, je to sedmidílná výstava, jsou tady i ohlasy na čin Jana Palacha, protože málo kdo ví, že v Maďarsku se upálil jeden student Sándor Bauer, který přímo reagoval na čin Jana Palacha a podobná situace nastala i v Litvě. V Ponrepu jeden večer věnujeme právě maďarskému studentu Sándoru Bauerovi, máme tam projekci dokumentu o něm a filmu, který s tím souvisí," říká organizátor akce Jan Řeřicha.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.