Fazolový krém ve vinném listu

Potěší i vegetariány! Kateřina Reimitzová, šéfredaktorka gastronomického časopisu La Cucina Italiana, pro nás vybrala recept, který je sice pro Itálii typický, ale málo známý.

Suroviny:

400 g čerstvých vyloupaných fazolí borlotti
200 g ovčího tvarohu
24 vinných listů
1 vejce
čerstvá feferonka
rozmarýn, bobkový list
extra panenský olivový olej
sůl

Postup:

1. Fazole vložte do hrnce se studenou vodou a jedním bobkovým listem a hodinu je vařte. Nechte je vychladnout ve vodě, pak sceďte a rozmačkejte vidličkou, osolte a ochuťte nasekanou feferonkou a rozmarýnem, přidejte tvaroh a vejce. Dobře promíchejte.

2. Vinné listy blanšírujte aspoň 1 minutu v neosolené vodě, pak je ihned přemístěte do studené vody, sceďte a osušte utěrkou.

3. Na každý list lžicí naneste náplň, asi 30 g, a vytvořte závitky.

4. Vložte závitky do kastrůlku přiměřené velikosti tak, aby byly dobře uzavřené a během varu se neotevřely, zalijte sběračkou vody a lžící olivového oleje, zakryjte a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Podávejte horké.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.