Fascinuje mě objevovat cesty, jak z divadla dělat film, říká režisér Viktor Tauš, který se podílel na projektu Film Naživo

17. duben 2021

Do studia přišel tentokrát režisér a producent Viktor Tauš. Řeč byla o platformách Film Naživo a Divadlo Naživo, díky kterým můžete sledovat divadelní inscenace online. V rozhovoru s Lenkou Vahalovou mluvil také o tom, jaké připravuje divadelní a filmové premiéry.

Viktor Tauš získal už tři České lvy. V roce 2020 za televizní minisérii Vodník a letos za televizní seriál Zrádci a také za mimořádný počin v oblasti audiovize – projekt Film Naživo a Televize Naživo. „Je to ohromná radost a obzvlášť, že jsou za ty věci, za které jsou. Je to povzbuzení na cestě. A je to projev toho, že jste se dotkl lidí, na kterých vám záleží,“ říká k proměněným nominacím.

Amerikánka naživo

„Projekt Naživo je o hledání alternativních cest, jak sdílet živou kulturu skrze kinematografii,“ vysvětluje Viktor Tauš. Projekt odstartoval online přenos představení Amerikánka, který byl natočen v jediném živoucím záběru. „Skončili jsme s něčím, co je daleko víc filmem než divadlem. Je to něco, co nemá divadlo nahrazovat, ale je to nějaká alternativní forma prožitku živé kultury, kterou jsem v tom čase izolací a mediální komunikace postavené na strachu vnímal jako zásadní – právě v tom, že nám umožňuje něco prožívat v emocionálním smyslu společně,“ říká Viktor Tauš.

Čtěte také

Platforma Film Naživo by měla fungovat i po skončení pandemie. „Těším se na to, že tuhle formu budu dál rozvíjet a prozkoumávat i v čase, kdy v divadle budou živí diváci. Fascinuje mě představa plného hlediště na Jatkách, což je moje domácí scéna, kdy z hlediště vidíte scénu v celku, součástí artistů je kameraman, jehož okem vidíte na projekci detaily, a zároveň to vysíláte do kin,“ dodává.

Viktor Tauš chystá zpracování Amerikánky i ve filmové podobě. V čem se bude lišit od divadelního představení? A na čem dalším aktuálně pracuje? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio