Farmářské trhy: Na co si dát pozor a jak jsou na tom obchodníci po kontrolách Státní veterinární správy?

29. červenec 2021

Tisíce lidí v teplých dnech vyráží na nákupy na farmářské trhy, aby si nakoupily maso nebo třeba vejce z domácích chovů. Kromě zákazníků se mezi stánky ale pohybují tradičně i inspektoři Státní veterinární správy, aby dohlédli na to, zda prodejci dodržují všechny předpisy a koupené produkty nemůžou lidem ublížit.

Některé kontroly inspektorů jsou v podstatě stejné jako třeba při inspekcích prodeje kaprů o Vánocích nebo zmrzlinových stánků – zajímá je čistota prostředí, pracovních pomůcek, ale i hygiena prodejců. A samozřejmě také samotné prodávané zboží.

„Kontrolujeme potraviny živočišného původu. Zejména prodeje masa – bývá to drůbeží, ale může to být i ostatní; potom je to prodej vajec, medu, mléka a mléčných výrobků. Zahrnuje se do toho i prodej ryb,“ přibližuje ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kontrolory zajímají doklady o původu masa nebo vajec, ale především uskladnění výrobků – jestli jsou ve správné teplotě nebo správně chráněné proti nečistotám zvenku, jako je prach nebo hmyz.

Dodržování nastavených pravidel

V celé republice je u Státní veterinární správy nahlášených asi 290 prodejních míst, z toho nejvíc v Praze (přes 40). Za první pololetí tohoto roku zatím inspektoři zjistili víc problémů než vloni, podle Semeráda to ale ve výsledku bude s minulým rokem nakonec srovnatelné.

„Zatím je o něco méně kontrol než vloni. V současné době jsme udělali necelých 170 kontrol. Zjistili jsme závady v 18 %. Je to více oproti loňskému roku, ale není to dokončené. Tam bylo přes 400 kontrol a procento závad bylo 13 %,“ upřesňuje Semerád. Přesná čísla tak bude mít Státní veterinární správa až po konci prodejní sezóny.

Co mohou poznat zákazníci sami

Inspektoři mají při kontrolách k dispozici teploměry, mohou také nahlédnout do zázemí. Poznat, jestli je u stánku všechno v pořádku, ale mohou i zákazníci. Stánky by měly mít vyvěšenou informaci o původu prodávaných produktů, jak jsou lidé zvyklí třeba u nákupu vánočních kaprů, jinak ale v podstatě stačí dát na dojem z vystaveného zboží. Podle inspektorů i zákazník může vidět, že maso má třeba nesprávnou barvu, že se prodejní pult „potí“ a zapáchá nebo že je maso vystavené těsně vedle nebalených uzenin a dalších výrobků.

Spustit audio