Farmáři z Británie: Tofu je pro planetu horší než maso

14. únor 2020

Pokud jste si mysleli, že konzumací tofu zlepšujete zdraví sobě i planetě, tak jste podle britských farmářů na omylu. Bezmasá jídla prý mohou vést k vyšší tvorbě emisí, což vede k ničení ekosystému.

S názorem, že tofu škodí zdraví a světu, přišla britská Národní zemědělská unie. Výzkum prezentovala v úterý na konferenci v Londýně. Sójová náhražka masa má podle ní horší dopady na globální oteplování než pojídání masa.

Jiné výzkumy údajně neberou ohledy na to, že pro naše tělo je náročnější zpracovat rostlinné proteiny. Luštěniny a ořechy ale mají vždy nepochybně menší dopad na životní prostředí než jakýkoliv živočišný produkt, řekl deníku The Times Grahama McAuliffa z Rothamstedského institutu. „Pokud se ale zaměříte na tofu, na jehož výrobu je potřeba více energie, a pokud vyvrátíte fakt, že protein v něm není tak snadno stravitelný jako protein z masových produktů, uvidíte, že má ve skutečnosti větší potenciál ovlivnit globální oteplování než jakékoliv monogastrické zvíře, jako jsou prasata nebo drůbež. Tofu je z hlediska získání stejného množství proteinu horší,“ vysvětlil.

autor: jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.