Exekutor si na pomoc k vyklizení Kliniky zavolal policii. Někteří aktivisté stále zůstávají v předním křídle budovy

10. leden 2019 10:47

Aktivisté, kteří nelegálně obývají pražské sociální centrum Klinika, měli dnes dopoledne vyklidit budovu. To ale odmítali a svolali happening. Exekutor se do objektu nemohl dostat, na pomoc si následně zavolal policii. Lidé z budovy dostali lhůtu na vyklizení do 11:30 hodin, poté až do 12:30 hodin. Někteří stále zůstávají v předním křídle.

Exekutor Ivo Luhan se chtěl po desáté hodině ranní nejprve do budovy dostat hlavním vchodem. Příznivci Kliniky mu ale zatarasili cestu a do objektu ho nepustili.

Po krátkém pokusu dostat se do budovy pomocí beranidla využil zadní vchod. Situace na místě byla vyhrocená, ve dveřích se přetlačovali mezi sebou pracovníci exekutora a příznivci Kliniky.

„Byl jsem napaden, takže musím požádat Policii ČR o součinnost,“ prohlásil později s tím, že do něj lidé strkali. „Klinika žije, boj pokračuje,“ skandovali pak někteří před bočním vchodem do budovy. A na místo dorazili s policií i příslušníci antikonfliktního týmu.

„Náklady vyklizení budou astronomické. Zvažte si a přemýšlejte, kdo to bude všechno platit,“ řekl pak na místě exekutor zástupkyni Kliniky Tereze Virtové. Cena se podle něj může pohybovat od 100 do 600 tisíc korun.

Exekutor Luhan také vyzval aktivisty z Autonomního sociální centra Klinika, aby do 11.30 budovu opustili. 

„Po poradě s policií vykazuji podle zákona všechny třetí osoby, kromě tisku, aby opustili nemovitost a tento pozemek,“ prohlásil Luhan. 

Po uplynutí lhůty ale lidé zůstavali jak uvnitř, tak i na střeše budovy. Jeden ze zástupců Kliniky Jakub Ort novinářům řekl, že uvnitř domu jsou desítky lidí. Exekutor je opakovaně upozornil na to, že se podle něj dopouštějí minimálně přestupku a zasáhne policie. 

Následně lhůtu na vyklizení budovy patřící Správě železniční dopravní cesty posunul do 12.30, kdy prostory začala zajišťovat stavební firma deskami z dřevotřísky. 

„Vykazuji všechny potřetí,“ prohlásil po vypršení druhé lhůty exekutor. „Žádám novináře, aby opustili prostor. A žádám aktivisty, aby ho opustili rovněž,“ dodal. „Stavební firma zajistí objekt místnost po místnosti. Objekt bude zajišťovat tak, aby nemohlo dojít k násilnému vniknutí,“ popsal.

Někteří aktivisté zůstávají v předním křídle, kolik jich konkrétně je, ale není jasné. V místě, kde pracovníci firmy pracují, podle exekutora ale nepřekážejí.

Prostor je částečně vyklizen a policie nemusela zasahovat,“ řekl Luhan České televizi. 

Den tuleňů

Před budovou se ráno lidé shromáždili, aby si připomněli Mezinárodní deň tuleňů, lachtanů a velryb. Shromáždění bylo úřadům dopředu oznámeno a oficiáně povoleno.

Shromáždění před budovou Kliniky, na kterém si lidé připomínají Mezinárodní den tuleňů, lachtanů a velryb

Správa železniční dopravní cesty, která je majitelem objektu, chce v budově později zřídit kanceláře pro své zaměstnance.

„SŽDC neprodleně poté zahájí opravu a stabilizaci objektu,“ uvedl na čtvrtečním brífinku generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. „Jakmile dojde ke stabilizaci nebo případně k rekonstrukci objektu, tak využijeme kapacitu budovy pro administrativní zaměstnance SŽDC,“ dodal.

Podle aktivistů ale rekonstrukce nezačne ještě nejméně rok a mezitím bude objekt chátrat. Navíc by jej podle nich mohlo převzít město, které by v něm zachovalo sociální funkci.

Praha už SŽDC kvůli tomu oslovila, podle organizace nicméně není z právních důvodů možné budovu převést na jiného vlastníka. Zástupci Kliniky, která v objektu působí od roku 2014, se proti exekuci opakovaně bránili, soudy všech instancí však jejich námitky zamítly.

autoři: Adam Bejšovec , Martina Topinková | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio