Evakuace uprchlického tábora v Idomeni skončila, hlásí řecké úřady

26. květen 2016

Řecké úřady dnes dokončily evakuaci tisíců uprchlíků z provizorního tábora Idomeni na severu Řecka u hranic s Makedonií. Oznámil to řecký ministr veřejného pořádku Nikos Toskas, který se dostavil na místo s představiteli policie. Desítky autobusů dnes odvezly posledních 783 lidí do jiných zařízení. Buldozery teď z tábora odklízejí tuny odpadků.

Evakuace začala předevčírem. Během úterý a středy bylo odvezeno 3000 osob, přičemž před zahájením operace bylo na místě asi 8400 uprchlíků.

Podle agentury AP není úplně jasné, co se stalo se zbytkem lidí. Mnozí odešli z tábora po svých a vybudovali si divoká tábořiště v okolí. Ministr Toskas řekl řeckým médiím, že asi 2000 uprchlíků je přítomno v nedalekém areálu místní čerpací stanice. Tito lidé by měli být odsunuti patrně v pondělí.

V Idomeni stále zůstávají pořádkové síly. Musejí podle ministra zabránit tomu, aby se běženci do tábora vrátili.

Ti, co odešli dobrovolně sami, tak totiž zřejmě učinili právě v naději, že se k hranici zase vrátí. Desítky jich také ve středu chvíli blokovaly silnici k řeckému hraničnímu přechodu Evzoni.

Řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas dnes oznámil, že po Idomeni budou podobné operace následovat i jinde, například v areálu bývalého mezinárodního letiště Eliniko v Aténách, kde je asi 3500 až 5000 osob.

Další běženci mají odejít také z aténského přístavu Pireus. Zatímco v prvním případě má být areál uvolněn pro privatizaci vynucenou dohodou s mezinárodními věřiteli, ve druhém případě mají být uvolněny prostory pro plynulou dopravu. Pireus je v začínající turistické sezoně hlavním uzlem pro lodní dopravu spojující kontinentální Řecko s ostrovy v Egejském moři.

Uprchlíci si stěžují na podmínky v oficiálních centrech

I vyklizení Idomeni má praktické příčiny – úřady potřebovaly uvolnit železniční trať vedoucí přes hranici, aby mohla být po dvouměsíční blokádě co nejrychleji zprovozněna. Dnes koleje kontrolovala drážní inspekce. Blokáda způsobila vážné komplikace v zásobování oblasti a také vysoké ztráty místním podnikatelům a živnostníkům.

Evakuace tábora vyvolala kritiku ze strany humanitárních organizací. Zatímco řecké úřady tvrdí, že uprchlíky přemísťují do důstojnějších míst, podle kritiků se běženci často ocitají ve stejných, ne-li horších podmínkách, tedy ve špíně a s nedostatkem pitné vody.

Tábořiště u města Idomeni vzniklo ve druhé polovině loňského roku, kdy přes hranici proudili blízkovýchodní uprchlíci cestující z Turecka dál po takzvané balkánské cestě zejména do Německa. Letos v březnu ale Makedonie hranici zcela uzavřela poté, co Rakousko oznámilo, že další uprchlíky přijímat nebude. Stejný krok pak přijaly další balkánské země.

Množství uprchlíků v táboře kulminovalo až na 15 tisících. Většina lidí spala ve stanech na polích, uprchlíci ale obsadili i provizorní hangáry a železniční vagony. V táboře fungovala řada mezinárodních nevládních organizací, které migrantům postupně zabezpečovaly základní potraviny, hygienické potřeby, lékařskou péči nebo zábavu pro děti.

Někteří uprchlíci si v tábořišti po pár týdnech otevřeli třeba pekárnu nebo holičství, objevily se ale také informace o prodeji drog a o prostituci. Humanitární pracovníci neustále upozorňovali běžence, že pobyt v táboře nemá budoucnost, oni ale dál zůstávali a doufali, že se hranice otevře.

autor: pev | zdroj: ČTK
Spustit audio