Etiketa se stala v byznysu zdrojem úspěchu, tvrdí Ladislav Špaček. V době pandemie píše knihy pro dívky i manažery

12. červen 2021

Hostem Rádia DAB Praha byl tentokrát spisovatel, pedagog a milovník etikety Ladislav Špaček. Řeč byla jak jinak než o etiketě. S Lenkou Vahalovou probral také nové knihy, které stihl napsat během pandemie koronaviru.

Uplynulý koronavirový rok hodnotí Ladislav Špaček jako ztracený. „Covid mě připravil o spoustu krásných zážitků, na které se vždycky těším,“ říká milovník etikety, kterému chyběly přednášky a kontakt s lidmi.

Pandemie podle něj měla dopad i na chování lidí. „Když jsme lenivěli doma, tak to byl velký pokles úrovně etikety. Přestali jsme se líčit, pánové se přestali holit, ženy přestaly používat rtěnku, chodily v teplákách. Tomu musí být ale definitivně konec.“

Období pandemie využil Ladislav Špaček k psaní knih. Vydal například knihy Tereza a Byznys etiketa a komunikace. „Tereza je příběh první lásky pro děvčata – řekněme 13letá, 14letá,“ vysvětluje Špaček. Zatímco kniha vypráví příběh, nevědomky učí dívky také pravidla etikety – co si obléknout na první rande či svatbu, po které straně kráčí žena nebo kdo zaplatí lístek do kina.

Druhá kniha, Byznys etiketa a komunikace, shrnuje veškeré principy etikety pro manažery nebo úředníky. „Etiketa se dnes stala zdrojem úspěchu. Stala se klíčem k tomu, jak získat klienta,“ tvrdí v pořadu Host Lenky Vahalové Ladislav Špaček.

Nejčastější chyby etikety v byznysu se prý týkají oblečení. „Spousta mužů se domnívá, že hlavním kritériem pro výběr oblečení je jejich pohodlí – tak to nikdy v životě ale nebylo. Naši dědečkové se převlékali několikrát denně.“

Jakých prohřešků v oblasti etikety se dopouštějí muži vůči ženám a naopak? A co by si Ladislav Špaček nikdy neoblékl do města? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové.

autoři: Lenka Vahalová , ech

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.