Eliška Podzimková: Můj nový projekt pomůže onkologicky nemocným dětem pochopit jejich nemoc

29. únor 2020

Známá česká výtvarnice Eliška Podzimková chystá seriál Plešouni, který má být věnovaný onkologicky nemocným dětem. Zároveň prozradila, kde všude ještě budete moct vidět její povedenou výstavu Malý princ.

Eliška Podzimková je známá především tím, že dokresluje ilustrace do fotografií. Na tvorbu se můžete kouknout například na Instrgramu. Možnost jste měli i ve Vnitroblocku, kde do konce ledna probíhala její výstava Malý princ. Navštíví však ještě dvě místa. „Teď jedeme do Vídně. Potom jedeme do Plzně, možná tam vymyslíme i nový věci, aby to nebylo úplně stejný,“ nastiňuje výtvarnice.

Výtvarnice Eliška Podzimková se svým psem Jonášem

Teď se však Eliška zaměřuje na její nový vysněný projekt Plešouni. Díky němu pomůže onkologicky nemocným dětem pochopit jejich nemoc. „Jsou tam věci, který já můžu nějakým způsobem v té animaci vysvětlit, tak aby to bylo pro dítě pochopitelný. Primárně vysvětlit různý věci kolem léčby, ať už jsou to vlasy, protože děti nechápu, proč jim vypadají nebo co to jsou různý vyšetření, protože se toho bojí. Pak jsou tam i psychologický otázky typu, proč vidím svou mámu doma brečet nebo jak se cítí sourozenec.“ Seriál bude mít pravděpodobně deset dílů, které budou dlouhé po sedmi minutách. Kdy snímky uvidí veřejnost, ale není stále jasné.

Výtvarnice pracovala přes rok v New Yorku. Pokud chcete vědět, co tam dělala, poslechněte si celý díl na audioportále mujRozhlas. Zároveň se v něm také dozvíte o spolupráci s Jankem Rubešem.

03290990.png
autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.