Dveře u metra a tramvají se dočasně otevírají automaticky. Je to opatření kvůli koronaviru

3. březen 2020 10:51

Pokud jste se chtěli při cestování v Praze dostat z tramvaje nebo metra, museli jste v některých vozech zmáčknout tlačítko na dveřích. To teď nebude třeba, dveře by se měly otevřít automaticky v každé zastávce.

Dopravní podnik chce opatřením zamezit případnému šíření nového koronaviru. I když bychom se za jízdy dál měli držet madel, dopravní podnik tím chce co nejvíc eliminovat místa, kterých se denně dotýkají tisíce lidí a snížit tím možné riziko nákazy.

„Z preventivních důvodů (podstatné snížení nutnosti dotýkat se tlačítek na dveřích) je s okamžitou platností zavedeno následující opatření: na všech linkách pražského metra a tramvají budou vozidla dočasně otevírat všechny dveře ve všech zastávkách,“ uvedla na sociálních sítích Pražská integrovaná doprava (PID).

Čtěte také

U autobusů takové opatření dopravci neplánují. Je to z toho důvodu, že by nabíraly zpoždění. „V síti kolejové dopravy je na rozdíl od dopravy autobusové možné toto opatření aplikovat bez zásadního dopadu do jízdních řádů (prodloužení jízdních dob). U ostatních druhů dopravy v rámci PID se proto nic nemění.“

Pražský dopravní podnik pokračuje například v čištění tramvají ozonem, aby zničil co nejvíc bakterií. Toto opatření zavedl už v období chřipkové epidemie a i podle vedení města je velmi efektivní.

autoři: Adam Bejšovec , kne
Spustit audio