Dvě šišky, cukr, vanilka a režná. Zirbenschnaps je hitem rakouských Alp

Někteří lyžaři mají zimní sporty spojené s popíjením alkoholickým nápojů. Jejich konzumace v době lyžování moc dobrý nápad není. Právě alkohol má na svědomí velkou část nehod na svahu. Malá štamprle na zahřátí po návratu ze sjezdovky ale může být příjemná.

Pro rakouské Alpy jsou typické ovocné nebo bylinkové likéry. Některé z nich jsou prý dokonce léčivé a doma si je můžete připravit přímo v láhvi.

„Například borůvkový likér je velmi dobrý, když člověk začne mít v noci problémy se zrakem. Nesmíte ho ale vypít moc, to pak uvidíte dvakrát. Taky je dobrý na průjem a žaludeční nevolnost nebo se dá kloktat při bolestech v krku. Mně vždycky pomohl,“ pochvaluje si osoba na slovo vzatá, paní Isi.

Ta 30 let pracovala v zimním středisku Katschberg v Korutanech jako lyžařská instruktorka. Připravovat domácí likéry se naučila od své babičky. Léčivý je podle ní také likér z listů libečku, ty stačí jen tak samotné nechat pár týdnů vyluhovat.

„Když je někdo nemocný, stává se, že nemá ani chuť k jídlu. Tenhle likér ale na pití na chuť není, je to jen lék na nechutenství,“ upozorňuje.

Pro rakouské Alpy jsou typické ovocné nebo bylinkové likéry. Nejtypičtější je Zirbenschnaps, vyrábí se ze šišek alpské borovice zvané limba

Libeček je vůbec zázračný. Třeba takové libečkové koupele jsou podle alpských receptů výborné na unavené nohy.

Jednoduchý recept: dvě šišky, cukr, vanilka a režná

Pro horské oblasti Rakouska je ale vůbec nejtypičtější likér zvaný Zirbenschnaps. Vyrábí se ze šišek alpské borovice zvané limba – ta se občas vyskytuje i v českých parcích.

„Na Zirbenschnaps jsou potřeba mladé šišky z horních větví. Když si dělám likér jen pro sebe, stačí mi na litr přibližně dvě šišky, nakrájí se na plátky, přidáme trochu cukru a vanilky a vše necháme vyluhovat v režné.“

Zirbenschnaps dostane po třech týdnech na slunci sytě rudou barvu. Je potřeba jej procedit přes plátno a je připravený k pití. Je lehce nasládlý a voní po lese. Nakládat se dá skoro cokoliv, podle paní Isi platí jednoduché pravidlo: „Vše co roste nad zemí, se musí nechat louhovat na slunci. Cokoliv, co roste pod zemí, musí stát ve tmě a v chladu.“

Malinový likér. Když chcete vidět dvakrát

V běžných obchodech takové likéry k dostání nejsou, lidé si je většinou dělají sami, ale místní na horských chatách turistům rádi také nalejí.

A jaký likér má paní Isi nejraději? Malinový. Stačí smíchat jeden díl malinové šťávy, jeden díl koňaku, díl červeného vína a jeden díl rumu. Po tomhle se ale hodně motá hlava, a tak lyže raději nechte na druhý den.

Katschberg v rakuských Alpách
autor: vid
Spustit audio